Yoghurt zinloos tegen vaginale ontstekingen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
yoghurt-potje-glas-120.jpg

nieuws Het is een tijdje mode geweest: het eten of insmeren van de vagina met yoghurt (of lactobacillen) om een vulvovaginitis (ontsteking van de schaamspleet en de schede) te behandelen. Volgens een recente Australische studie is dat echter zinloos. De studie werd uitgevoerd bij 278 vrouwen die antibiotica namen om niet-gynaecologische redenen, en die daardoor last hadden van vulvovaginitis. Eén groep kreeg een oraal in te nemen poeder met lactobacillen of met placebo, een andere groep kreeg een vaginaal pessarium met lactobacillen of met placebo. Er werd geen enkel effect van de lactobacillen vastgesteld.

Vulvovaginitis wordt meestal veroorzaakte door Candida albicans. Behandeling van vaginale candidose is enkel aangewezen bij bestaan van symptomen zoals jeuk of witachtige afscheiding. Vaginale candidose is niet seksueel overdraagbaar, en het is dus niet nodig de partner te behandelen, tenzij deze symptomen vertoont van genitale infectie door candida.
In geval van acute candida-infectie is vaginale toediening van een azoolderivaat (butoconazol, clotrimazol, econazol, miconazol, omoconazol, terconazol) de eerste keuze. Bij uitgesproken vulvovaginale irritatie kan orale toediening van een azoolderivaat, bijvoorbeeld fluconazol, in een eenmalige dosis nuttig zijn. Het is echter niet bewezen dat orale behandeling doeltreffender is dan behandeling langs vaginale weg.
In geval van recidiverende vaginitis door candida (4 episodes of meer per jaar), kan men opteren voor de lokale behandeling van elk recidief met een azoolderivaat, of voor een preventieve behandeling langs orale weg gedurende 6 maanden, b.v. met een azoolderivaat zoals fluconazol. Gedurende de zwangerschap is lokale behandeling met nystatine de eerste keuze. Gezien oestrogenen vaginale candidose in de hand werken, kan een wijziging van het hormonale milieu, bijvoorbeeld door de dosis van de ingenomen oestrogenen te verlagen, eveneens nuttig zijn.

Bij Trichomonas vaginalis is lokale behandeling niet nuttig. Metronidazol of andere imidazoolderivaten worden langs algemene weg gegeven. Ook bij gonokokkeninfecties heeft lokale behandeling geen zin.

Lees ook: Vaginale infecties


bron: British medical Journal, 4 september 2004


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram