- dossierWat is selenium en waarom is het belangrijk voor je immuunsysteem?
- dossierMag je voedingsmiddelen die licht beschimmeld zijn nog opeten?
- dossier8 signalen van je lichaam dat je te veel zout eet
- nieuwsGezond ouder worden: voedingsrichtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad
- dossierWat moet je eten en drinken tegen een hoge bloeddruk?
THT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?
dossier
Het hangt ervan af wat er op het etiket staat, want de bewaartermijn kan op drie verschillende manieren worden vermeld.
Lees ook: Is het gevaarlijk om voedingswaren te eten na de datum die erop staat?
Mag je voedsel eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken?

De uiterste consumptiedatum: “te gebruiken tot...”
Lees ook: Is het gevaarlijk om rijst opnieuw op te warmen?
De datum van minimale houdbaarheid: “ten minste houdbaar tot ...”
Vervallen product: hoelang is het nog veilig eetbaar?
- Controleer altijd of het product niet beschimmeld is of een vreemde geur heeft. Gooi het weg als je twijfelt.
- Sommige producten met een beperkte houdbaarheid (zoals zachte kaas, cake, koekjes met room, enz.) kunnen snel beschimmelen en ranzig worden. Het is beter om ze niet meer te eten na de houdbaarheidsdatum.
- Producten met een langere houdbaarheid (zoals harde kaas, droge koekjes, chips, zoet broodbeleg, ontbijtgranen, enz.) kun je eten zoals je wilt, zelfs tot 2 maanden (of langer) na de houdbaarheidsdatum.
- Producten met een zeer lange houdbaarheidsdatum (zoals hard snoep, frisdrank, conserven, rijst, gedroogde pasta, bloem, enz. kunnen een jaar of langer bewaard worden.
- Koekjes en beschuiten: controleer op smaak, vochtigheid, veranderingen in textuur, enz.
- Voor suiker, poederdranken, koffie en bloem: controleer de textuur.
- Voor blikjes en Tetra Brik producten: controleer op bobbels, smaak, kleur, geur, enz.
- Voor gebottelde dranken: controleer op smaak, geur, kleurverandering, bezinksel, enz.
- Voor plantaardige olie: controleer op veranderingen in geur, kleur, oxidatie, enz.
- Voor specerijen en kruiden: controleer op stof, insecten, smaak en kleur.
- Voor mosterd: controleer op smaak en kleurverandering.
Lees ook: Conservenblik is gedeukt of staat bol: eten of niet?
Is de vervaldatum nog geldig als de verpakking open is?
Lees ook: Mag je verkleurd vlees opeten?
Lees ook: Mag je een vervallen geneesmiddel nog gebruiken?