ad

Wat is za'atar?

Laatst bijgewerkt: juni 2020
123-h-za'atar-kruidenmix-06-20.jpg

nieuws

Nu de keuken uit het Midden-Oosten meer en meer ingang vindt bij ons (met dank aan Ottolenghi) zie je al eens wat vaker za'atar in een ingrediëntenlijst van een gerecht staan. Wat is za'atar precies en waarvoor kan je het gebruiken?

Za'atar is eigenlijk een kruid, een soort wilde oregano. Het vormt het hoofdbestanddeel van een mengeling die dezelfde naam draagt en die dus ook za'atar heet. In de traditionele vorm bestaat de mengeling za'atar voor de rest uit sesamzaad en sumak. Sumak zijn de gedroogde zure besjes van de sumakstruik.

Iedereen varieert op deze traditionele versie volgens eigen smaak en inspiratie. Evenals bij ras el hanout (een Marokkaanse kruidenmengeling) het geval is, zijn er dus ontelbare variaties die de naam za'atar dragen.

Za'atar heeft een heel specifieke smaak en laat zich heel gemakkelijk combineren met kip, aubergine, allerlei geroosterde groente, in een marinade, in hummus of een dip op basis van yoghurt. 


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

ad


pub