Jouw mening telt in het DNA-debat

Laatst bijgewerkt: januari 2020
LOGODEBAT.png

nieuws

Sciensano – het vroegere wetenschappelijk instituut volksgezondheid - is benieuwd naar jouw mening in het DNA-debat, een thema dat de persoonlijke levenssfeer van iedereen aangaat. 

In de gezondheidszorg neemt DNA-analyse een steeds belangrijkere plaats in. Denk bijvoorbeeld aan de NIPT, nieuwe kankerbehandelingen of zelfs de hielprik. De technologie om DNA af te lezen is de voorbije jaren sterk geëvolueerd en stelselmatig goedkoper geworden. Het is vandaag mogelijk geworden om het DNA van een persoon van ‘a tot z’ te analyseren voor een schappelijke prijs. 

Dergelijke genoomanalyse opent volgens sommige artsen en wetenschappers ongekende mogelijkheden in de gezondheidszorg: van de behandeling van kanker, over de diagnose van honderden zeldzame, erfelijke aandoeningen, tot het voorspellen van ziekte bij een kind, volwassene of oudere. Anderen zijn terughoudender en wijzen op de limieten van genoomanalyses. Of ze waarschuwen dat ethische en juridische grenzen overschreden zullen worden. 

Het gebruik van genoominformatie vuurt dus tal van vragen op ons af: medische, maar misschien meer nog ethische, juridische, sociaaleconomische of beleidsmatige vragen. Deze vraagstukken gaan elk van ons aan. Vandaag al, maar zeker ook voor onze maatschappij van morgen. 

Meer info vind je op http://dnadebat.be/. Daar kan je ook een test doen die je vertelt hoe jouw DNA-wereld eruit zou zien als iedereen zou denken zoals jij.auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist

Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram