Spitsvondige lasagne

Laatst bijgewerkt: mei 2019
spitsvondige_lasagne.jpg

recepten

In het boek 'Koken voor een maatje minder' vatten moeder (de menopauzekilo's) en dochter (de overgebleven zwangerschapskilo's) het plan op om 6 kilo af te vallen in 6 weken. Ze willen dat doen zonder hongergevoel, zonder gedoe, en met lekkere en gezonde gerechten. Het mag ook geen probleem zijn om 'maatjes' uit te nodigen of zelfs uit eten te gaan.

Ze werkten een concept uit, gingen die uitdaging aan en boekten beiden het gewenste resultaat!

Wat staat er op het menu tijdens hun afvalrace?
- Elke dag ligt er een grote hoeveel groente op hun bord en een normale portie vlees/vis/gevogelte/vegetarisch alternatief.
- Dat alles bereiden ze met een kleine hoeveelheid gezond vet en spoelen ze door met anderhalve liter water, soep en koffie of thee.
- Het gebruik van gezonde vezels zorgt voor een lang verzadigingsresultaat en houdt de stoelgang 'op gang'. 
- In hun gerechten sleutelen ze aan de hoeveelheden vet en koolhydraten, maar dat compenseren ze telkens met een creatieve ingreep die garant staat voor een lekker resultaat. 
- Ze vermijden snelle koolhydraten en eten enkel de suikers die van nature aanwezig zijn in groente en fruit. Behalve tijdens YOLO time, dan is alles toegelaten, zelfs frietjes of pasta! 

Voor deze lasagna worden de pastavellen vervangen door spitskoolbladeren, de witte saus door ricotta. Je moet wel een aantal verse of gedroogde kruiden in huis halen - ze zorgen voor extra smaak - maar die worden ook in andere gerechten van het boek gebruikt. No waste ....

Ingrediënten
10-tal spitskoolbladeren
1 ui
1 lookteentje
500 g kalfsgehakt
1 klein doosje geconcentreerde tomatenpuree
2 el olijfolie
2 rode puntpaprika's
1 snufje kaneel
1 snufje komijnpoeder
1 kl versnipperde dragon
1 snuf Italiaanse kruidenmix
1 grote fles tomatenpassata (690 g)
450 g ricotta
2 à 3 el halfvolle melk
300 g geraspte mozzarella

Voor het slaatje
1 avocado
1 bakje zoete kerstomaten
rucola
1 limoen

Bereiding
- Verwijder de 2 buitenste bladeren van de de spitskool. Snijd een 10-tal bladeren af, maak ze schoon met keukenrol, verwijder de nerven en snijd de bladeren in grote stukken. (De rest van de kool wordt gebruikt in een ander gerecht.)
- Pel ui en look en snijd ze in kleine stukjes.
- Bak het gehakt rul in een antikleefpan en roer de tomatenpuree erdoor.
- Haal het mengsel uit de pan, giet de olijfolie erin en stoof daarin de fijngesneden ui en look.
- Was en droog ondertussen de puntpaprika, halveer hem, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd hem in fijne reepjes.
- Laat de reepjes puntpaprika meestoven met de ui en look. Kruid naar smaak met peper, zout, kaneel, komijn, dragon en Italiaanse kruiden.
- Voeg de passata toe en roer alles goed door.
- Roer de ricotta los met de melk en kruid licht met wat peper en zout.
- Bedek de ovenschaal met een laag gehaktsaus en dek af met een laag spitskool. Smeer daarop een laag ricotta, bestrooi met mozzarella en dek opnieuw af met spitskoolbladeren.
- Herhaal dit nog tweemaal, maar stop de tweede keer na de mozzarella. Zo heb je 3 lagen in totaal, waaronder 5 spitskoollagen.
- Laat de lasagna 30 minuten garen in de voorverwarmde oven op 180 °C. De spitskool moet mooi knapperig gaar zijn.
- Serveer met een slaatje van rucola, zoete kerstomaten en avocado. Breng op smaak met wat peper en zout, fijngesnipperde dragon en een kneep limoensap.

529389_974_O_Koken voor een maatje minder_met buikbandje.jpg
Spitsvondige lasagna is een hoofdgerecht uit het boek
'Koken voor een maatje minder - min 6 kilo in 6 weken' van Hilde Deweer en Marie Bossuyt.
Het boek werd voorzien van een 'buikbandje' waar je langs de binnenzijde je gewichtsevolutie kunt noteren.

Uitgegeven door Van Halewyck
Verkoopprijs: 22,50 euro

Copyright coverfoto: Heikki Verdurme


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 13/05/2019 , bijgewerkt op 13/05/2019


pub