Spitsvondige lasagne

Laatst bijgewerkt: januari 2020
spitsvondige_lasagne.jpg

recepten

Dit is een hoofdgerecht uit het boek 'Koken voor een maatje minder' waar moeder en dochter - levensgenieters pur sang - het plan opvatten om 6 kilo af te vallen in 6 weken. Ze werken een concept uit, gaan die uitdaging aan en boeken beiden het gewenste resultaat!
Ze starten niet vanuit een negatief denkbeeld zoals diëten doen, maar vanuit een positieve mindset: ‘hoe pas ik een gerecht  aan om het gezond en lijnvriendelijk te maken’ in plaats van ‘dat moet ik nu voortaan schrappen in mijn menu’.
Key factors voor blijvend resultaat zijn dat de dagelijkse kost lekker en gezond is, dat je geen honger hebt en ook niet het gevoel dat je bepaalde dingen mist, dat het geen gedoe is en dat je ook kunt blijven uit eten gaan. Eten moet fun blijven, dat is hun belangrijkste slogan. 
Het gaat vaak over kleine dingen en gewoontes die worden bijgestuurd zonder ingrijpende invloed op de smaak van een gerecht, maar met heel veel resultaat tonen wanneer je op de weegschaal gaat staan. In het boek leer je hoe je je koopgedrag en je eetpatroon kunt herprogrammeren en alert zijn bij het gebruik van vetten.  

Voor deze lasagna worden de pastavellen vervangen door spitskoolbladeren, de witte saus door ricotta. Je moet wel een aantal verse of gedroogde kruiden in huis halen - ze zorgen voor extra smaak - maar die worden ook in andere gerechten van het boek gebruikt. No waste ....

Ingrediënten
10-tal spitskoolbladeren
1 ui
1 lookteentje
500 g kalfsgehakt
1 klein doosje geconcentreerde tomatenpuree
2 el olijfolie
2 rode puntpaprika's
1 snufje kaneel
1 snufje komijnpoeder
1 kl versnipperde dragon
1 snuf Italiaanse kruidenmix
1 grote fles tomatenpassata (690 g)
450 g ricotta
2 à 3 el halfvolle melk
300 g geraspte mozzarella

Voor het slaatje
1 avocado
1 bakje zoete kerstomaten
rucola
1 limoen

Bereiding
- Verwijder de 2 buitenste bladeren van de de spitskool. Snijd een 10-tal bladeren af, maak ze schoon met keukenrol, verwijder de nerven en snijd de bladeren in grote stukken. (De rest van de kool wordt gebruikt in een ander gerecht.)
- Pel ui en look en snijd ze in kleine stukjes.
- Bak het gehakt rul in een antikleefpan en roer de tomatenpuree erdoor.
- Haal het mengsel uit de pan, giet de olijfolie erin en stoof daarin de fijngesneden ui en look.
- Was en droog ondertussen de puntpaprika, halveer hem, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd hem in fijne reepjes.
- Laat de reepjes puntpaprika meestoven met de ui en look. Kruid naar smaak met peper, zout, kaneel, komijn, dragon en Italiaanse kruiden.
- Voeg de passata toe en roer alles goed door.
- Roer de ricotta los met de melk en kruid licht met wat peper en zout.
- Bedek de ovenschaal met een laag gehaktsaus en dek af met een laag spitskool. Smeer daarop een laag ricotta, bestrooi met mozzarella en dek opnieuw af met spitskoolbladeren.
- Herhaal dit nog tweemaal, maar stop de tweede keer na de mozzarella. Zo heb je 3 lagen in totaal, waaronder 5 spitskoollagen.
- Laat de lasagna 30 minuten garen in de voorverwarmde oven op 180 °C. De spitskool moet mooi knapperig gaar zijn.
- Serveer met een slaatje van rucola, zoete kerstomaten en avocado. Breng op smaak met wat peper en zout, fijngesnipperde dragon en een kneep limoensap.

Wat staat er op het menu tijdens afvalrace in 'Koken voor een maatje minder'?
- Elke dag ligt er een grote hoeveel groente op het bord en een normale portie vlees/vis/gevogelte/vegetarisch alternatief. 
- Dat alles wordt bereid met een kleine hoeveelheid gezond vet en doorgespoeld met anderhalve liter water, soep en koffie of thee. 
- Het gebruik van gezonde vezels zorgt voor een lang verzadigingsresultaat en houdt de stoelgang 'op gang'. 
- In de gerechten wordt gesleuteld aan de hoeveelheden vet en koolhydraten, maar dat wordt telkens gecompenseerd met een creatieve ingreep die garant staat voor een lekker resultaat. 
- Moeder en dochter vermijden snelle koolhydraten en eten enkel de suikers die van nature aanwezig zijn in groente en fruit. Behalve tijdens YOLO time, dan is alles toegelaten, zelfs frietjes of pasta! 

529389_974_O_Koken voor een maatje minder_met buikbandje.jpg
Spitsvondige lasagna is een hoofdgerecht uit het boek
'Koken voor een maatje minder - min 6 kilo in 6 weken' van Hilde Deweer en Marie Bossuyt.
Het boek werd voorzien van een 'buikbandje' waar je langs de binnenzijde je gewichtsevolutie kunt noteren.

Uitgegeven door Van Halewyck
Verkoopprijs: 22,50 euro

Copyright coverfoto: Heikki Verdurme


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice



pub