Varkenshaas met lijnvriendelijke bearnaisesaus en worteltjes

Laatst bijgewerkt: mei 2019
varkenshaas_bearnaise.jpg

recepten

Have fun en val af zonder dat je iets mist. Dat is waar het om draait bij 'Koken voor een maatje minder'. Het is hét boek voor levensgenieters die willen koken voor een BLIJVEND maatje minder. Of voor wie gewoon gezond wil eten.

Na wat tekst en uitleg over het concept krijg je een compleet uitgewerkt eetschema voor 'min zes kilo in zes weken'. Lekkere en gezonde recepten - zonder gedoe zoals punten tellen of porties afwegen - voor zes weken ontbijt, lunch en avondmaal. Zelfs de bijhorende tweewekelijkse boodschappenlijstjes zitten erbij. Wekelijks is er een verplichte YOLO (you only live once) maaltijd en tussendoortjes zijn ook toegelaten.

Deze 'Varkenshaas met lijnvriendelijke bearnaisesaus en worteltjes' toont aan dat een smeuïge saus en diëten wel degelijk compatibel zijn. Het is een gerecht waar iets meer werk aan is en daarom staat het in het boek ingepland tijdens een weekend. Tijdens de week kook je meestal snelklaar-schotels of gerechten die je (gedeeltelijk) vooraf kunt maken. 

Ingrediënten voor 4 personen

1 à 2 bossen jonge worteltjes
ca. 900 g varkenshaas
Voor de bearnaisesaus
1 sjalot
3 à 4 el olijfolie
2 el wittewijnazijn
2 el citroensap
10 verse dragonblaadjes
2 eierdooiers
1 el lauw water
75 ml halfvolle melk
2 opgehoopte el verse magere smeerbare (geiten)kaas
(bv. chavroux of opgeklopte philadelphia)
optioneel: fijngesneden verse kervel of basilicum als garnituur

Bereiding
De bearnaisesaus
-
Snipper de sjalot en de dragon heel fijn.
- Doe de eierdooiers in een steelpannetje en roer ze los met een garde.
- Meng de sjalot, de azijn, het citroensap, de dragon en breng op smaak met peper en zout. Voeg het mengsel bij de eierdooiers.
- Zet de steelpan op het vuur en roer voortdurend met de garde tot alles zich mooi vermengt. Voeg nog een lepel water toe en laat het mengsel opwarmen en indikken, maar zorg ervoor dat het ei geen omelet wordt!
- Neem de pan van het vuur en klop er druppelsgewijs de olijfolie onder zodat de saus zich goed bindt. Doe er ook de melk in een straaltje bij en klop verder tot een luchtige saus. 
- Roer tot slot de verse geitenkaas erdoor.
- Warm de saus kort voor het opdienen weer op tot ze goed lauw is en klop ze ondertussen schuimig.
De varkenshaas en de worteltjes
- Schraap de worteltjes, snijd ze in schijfjes en stoom (of kook) ze gaar. Laat ze wat uitlekken en breng ze op smaak met peper en fleur de sel.
- Bestrooi de varkenshaas met peper en zout en gril hem op de barbecue of in een licht ingevette grilpan.

Je kunt hierbij nog frietjes van koolrabi bij serveren.
Ingrediënten
2 grote koolrabi's
2 kl maïzena
1 snufje za'atar 
3 à 4 el olijfolie

Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schil de koolrabi en snijd ze in frietjes.
- Doe ze in een plastic zak, voeg de maïzena, de za'atar en de olijfolie toe. Hussel alles dooreen zodat alle frietjes met de coating worden bedekt. 
- Verdeel de frietjes over een ovenplaat die met bakpapier is bekleed en laat ze een halfuurtje bakken in de oven. Hussel ze halverwege de tijd nog eens om.
- Zet de laatste 5 minuten ook de grillfunctie aan en houd de frietjes dan nauwlettend in de gaten. Ze moeten bruin kleuren maar mogen niet zwart blakeren.
- Bestrooi de frietjes vlak voor het serveren met fleur de sel en zwarte peper.

529389_974_O_Koken voor een maatje minder_met buikbandje.jpg

Varkenshaas met bearnaisesaus, worteltjes en frietjes van koolrabi is een recept uit het boek
'Koken voor een maatje minder - min 6 kilo in 6 weken' van Hilde Deweer en Marie Bossuyt.
Het boek werd voorzien van een 'buikbandje' waar je langs de binnenzijde je gewichtsevolutie kunt noteren.

Uitgegeven door Van Halewyck
Verkoopprijs: 22,50 euro

Copyright foto's: Heikki Verdurme


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 06/05/2019


pub