Helpt de zonnebank tegen een winterdip?

123-psych-winterdepr-lichttherapie-vr03-19.png

nieuws

Bij een winterdip spelen er eigenlijk twee verschillende dingen. Allereerst zijn de dagen korter, je ziet dus veel minder daglicht dan in de zomer. Daardoor gebeurt ook nog iets anders: je absorbeert minder vitamine D.  

Door de invloed van de UV-B straling in zonlicht maakt de huid vitamine D aan. Deze manier is verantwoordelijk voor meer dan negentig procent van het vitamine D-gehalte in ons lichaam. De vitamine is belangrijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van je botten en spieren en zorgt voor een goede werking van je afweersysteem. Bovendien is er ook een verband tussen vitamine D en verschillende ziekten, waaronder afweerstoornissen en depressies. Ook mensen met stemmingsproblemen zoals een winterdip kunnen daar een tekort aan hebben. Door in de zon te gaan zitten verdwijnt een depressie niet, maar genoeg vitamine D kan er wél voor zorgen dat je je beter voelt en je minder vatbaar bent voor ziekten zoals afweerstoornissen en depressies.
  
Lichttherapie
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat bepaalde vormen van licht kunnen helpen bij stemmingsproblemen. Daarbij gaat het om wit licht. Het beste is dit onderzocht voor de zogeheten seizoensgebonden depressie. Dat is een depressie die aan alle symptomen van een depressie voldoet maar heel sterk gekoppeld is aan verminderde blootstelling aan natuurlijk zonlicht, zoals in de winter. Deze vorm van depressie is vaak goed te behandelen door middel van lichttherapie. Die houdt in dat mensen dagelijks dertig tot zestig minuten achter een wit licht lamp plaatsnemen, in ieder geval voor een periode van minimaal tien dagen.

De blootstelling aan wit licht stelt in het brein de biologische klok naar het normale ritme. Het lijkt erop dat doordat je ’s winters weinig natuurlijk licht ziet, je biologische klok ‘verzet’ wordt. Dat kan een effect op je stemming hebben. Door regelmatig voor zo’n lamp te gaan zitten stel je de klok weer bij en kunnen de depressieklachten verdwijnen. Maar niet alleen als je een depressie hebt kan zo’n lamp helpen. Ook mensen die niet aan een (seizoensgebonden) depressie lijden zeggen baat te hebben bij het zichzelf blootstellen aan dit soort licht.
  
Helpt de zonnebank dan ook?
Bij een zonnebank wordt gebruik gemaakt van ultraviolet licht. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van UV-A straling. Dat is niet alleen heel slecht voor je huid, ook is het ander licht dan dat wordt gebruikt bij de lichttherapie én andere straling dan de UV-B straling die uit zonlicht komt. Het gaat dus om een ander stukje uit het lichtspectrum. Dat stukje zit niet in ultraviolet licht. Onder die zonnebanken krijg je dus geen wit licht en maak je ook geen vitamine D aan. Ook onder de nieuwere zonnebanken kruipen, die soms wel UV-B straling gebruiken, is niet genoeg om je winterdip te bestrijden. 

Lees ook: Winterdepressie: oorzaken, symptomen en remedies

Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram