Lachen is gezond

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
lachen-meisje.jpg

nieuws Lachen zou de doorbloeding van de aderen verbeteren. Op lange termijn zou dat betekenen: minder kans op hart- en vaatziektes en op infarct, beroerte en embolie. Dat blijkt althans uit onderzoek van de Amerikaanse cardioloog Michael Miller van de Universiteit van Maryland. De resultaten werden zopas voorgesteld op een internationaal cardiologiecongres in de Verenigde Staten.

Twintig vrijwilligers moesten een kwartier lang kijken naar scènes uit lachfilms Kingpin en There's Something About Mary. Daarna moesten ze een kwartier lang de deprimerende strandbestorming uit de oorlogsfilm Saving Private Ryan (1998) aanzien. Ondertussen werd de diameter van de bovenarmslagader van de proefpersonen en de druk gemeten. De lachfilms hadden bij 19 van de 20 vrijwilligers een gunstig effect . De ader verwijdde gemiddeld 22 procent sneller dan normaal. Na het zien van het bloedvergieten van Saving Private Ryan verwijdde de ader 35 procent trager dan normaal. Op het echogram was bovendien zichtbaar dat de armslagader bij het lachen ontspande en wijder werd. De betere doorbloeding was tot drie kwartier na het experiment aantoonbaar.
Een duidelijke verklaring voor dit effect is er niet. Misschien heeft het iets te maken met het vrijkomen van endorfine. Of misschien komt er bij het lachen stikstofmonoxide (NO) vrij die de aderwand ontspant.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram