Voeding kan cholesterolgehalte in zelfde mate doen dalen als medicatie

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
cholesterol.jpg

nieuws Een cholesterolverlagende voeding met groenten, soja-eiwitten, amandelen, vezelrijke producten en plantensterolen kan het cholesterolgehalte even sterk doen dalen als cholesterolverlagende medicatie. Tot deze conclusie komt Dr. David Jenkins op basis van onderzoek bij personen met een te hoge cholesterol. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

Aan het onderzoek namen 34 personen met een hoog cholesterolgehalte deel. Zij kregen telkens gedurende een maand één van volgende diëten: een voeding met zeer weinig verzadigde vetten (controledieet); dezelfde voeding als de controlegroep maar met 20 mg lovastatine (d.i. een cholesterolverlagend geneesmiddel van de statinegroep) (statinedieet); en een voeding met groenten, soja-eiwitten, amandelen, vezels en plantensterolen (portfoliodieet).

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een combinatie van cholesterolverlagende voedingsproducten een gelijkaardige cholesteroldaling kan opleveren als medicatie. Na het controledieet was de LDL-cholesterol (zgn. slechte cholesterol) met gemiddeld 8,5% gedaald, na het statinedieet met 33,3% en na het portfoliodieet met 29,6%. Negen deelnemers bereikten zelfs hun laagste LDL-gehalte na het portfoliodieet.

In Europese aanbevelingen wordt een totaal cholesterolgehalte van 190 mg/dl vooropgesteld. Het cholesterolgehalte van twee Belgen op drie tussen 25 en 74 jaar is echter hoger. 40% van de Belgen in deze leeftijdscategorie heeft zelfs een totale cholesterol van meer dan 240 mg/dl. Een hoge cholesterol is één van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten, nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in ons land.


bron: American Journal of Clinical Nutrition (2005, February,
verschenen op : 04/04/2005 , bijgewerkt op 05/08/2019


pub