Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Deze dingen maken ons bijna gek van ongeduld

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Psychologie Magazine maakte een top tien van situaties die ons zo ongeduldig maken dat we er bijna gek van worden. Het is vooral het (irritant) gedrag van anderen dat ons geweldig op de zenuwen kan werken.

Eerdere onderzoeken toonden het al aan: geduldige mensen zijn gelukkiger, gezonder en raken verder in het leven. Geduld is dus een mooie deugd. Alleen is het niet altijd makkelijk om in bepaalde situaties onze kalmte te bewaren. Wifi die amper werkt, een lange rij aan de kassa van de supermarkt, een slepende vergadering, een oneindig lange file... allemaal situaties die ons een opgejaagd gevoel geven of gek kunnen maken van ongeduld.

Psychologie Magazine vroeg aan haar lezers welke situaties ons het meest op de zenuwen kunnen werken. 400 lezers vulden de poll op de website in. Het gedrag van andere mensen in de buurt is vaakst een bron van ergernis. Irritant gedrag van anderen, zoals mensen die een lange monoloog houden zonder een punt te maken, kunnen ons geduld heel erg op de proef stellen. Ook dagdagelijkse situaties, zoals te lange rijen in de supermarkt, maken ons ongeduldig.

Dit is de volledige top tien:

  1. Mensen die heel lang doorpraten zonder een punt te maken 66%
  2. Mensen die traag zijn, bijvoorbeeld langzaam lopen 58%
  3. Klagende mensen 44%
  4. Als ik iets probeer te maken of repareren – band plakken, schilderij ophangen, knoop aannaaien – maar het lukt niet 42%
  5. Lange wachtrijen, bijvoorbeeld in de supermarkt 33%
  6. Slepende vergaderingen 31%
  7. Trage bediening in een restaurant 29%
  8. Files 29%
  9. Vertragingen in het openbaar vervoer 23%
  10.  Als anderen moeite hebben om iets te begrijpen wat ik hun wil leren of uitleggen 23%

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171222_03257873


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram