Hoe ontkurk je een fles champagne?

Laatst bijgewerkt: December 2017
123-champagne-12-17.jpg

tips Bij de overgang van oud naar nieuw zal er straks wereldwijd weer menig flesje champagne gekraakt worden. Champagne is de feestdrank bij uitstek, we gaan het nieuwe jaar graag knallend tegemoet.

Hoe ontkurk je een fles zonder ongelukken of verspilling?

1. Is de fles vooraf geschud door het transport, geef ze dan voldoende tijd om te bekomen voor je ze opent.

2. Laat de fles goed koelen in de frigo en zet de glazen klaar voor je de fles erbij haalt. Open de fles in de buurt van de glazen zodat je onmiddellijk na het ontkurken kunt inschenken.

3. Zet de fles recht en trek de folie vlak onder de flessenrand los in horizontale richting. Verwijder de folie die over de kurk zit maar laat hem onderaan (onder de flessenrand) vastzitten.

4. Nu zie je de muselet: een kapje of hoedje (waarop het merk staat vermeld) dat bovenop de kurk rust en gehuld is in een vlechtwerk van ijzerdraadjes. De uiteinden van die ijzerdraadjes trek je horizontaal en draai je open (tegen wijzerzin in) terwijl je de duim van je andere hand op de kurk met muselet gedrukt houdt. Nu kan je het ijzerwerk voorzichtig opentrekken en het samen met het kapje verwijderen.

5. Leg daarna onmiddellijk weer je linkerduim (rechterduim voor linkshandigen) op de kurk en breng de fles onder een hoek van 45 graden. Check of er zich geen mensen of kostbare voorwerpen bevinden in de richting die de kurk moet uitgaan.

6. Draai met je rechterhand (linkerhand voor linkshandigen) de fles zachtjes rond terwijl je met je linkerhand het kurk langs de zijkanten vasthoudt.

7. Zodra je de kurk voelt loskomen, vang je hem op met die linkerhand. Een plopgeluid is leuk, maar eigenlijk niet volgens de regels van de kunst. Een sissende ontkurking is de kroon op het werk.

8. Om het plaatje volledig af te maken: schenk de glazen ongeveer voor driekwart vol en houd de fles koel in een champagne-emmer.

bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 31/12/2017
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt