Toename complicaties in zwangerschap door obesitas en ongezonde leefstijl

Laatst bijgewerkt: maart 2017
123m-zwanger-eten-ongezond.jpg

nieuws

Het aantal ernstige complicaties in de zwangerschap en bij de bevalling neemt in Nederland toe doordat vrouwen vaker veel te zwaar zijn of een ongezonde leefstijl hebben. Hoogleraren van de acht universitair medische centra n Nederland waarschuwen voor de gevolgen van een slechte leefstijl en vragen daarbij meer aandacht voor preventie. 
Vrouwen die bij het begin van de zwangerschap al veel te zwaar zijn, lopen een groter risico op zwangerschapsvergiftiging (hoge bloeddruk, eiwit in de urine) en zwangerschapsdiabetes. Dat leidt tot meer ingeleide bevallingen en meer keizersneden. Boven een BMI van 25 zien de hoogleraren verloskunde bij ieder punt erbij de kans op complicaties toenemen. Uit cijfers van Radboudumc blijkt dat vrouwen met een BMI van 30 of hoger (obesitas) aanzienlijk vaker bevallen middels een keizersnede (24 procent). Vrouwen met obesitas hebben bovendien een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes en inleidingen komen 25 procent vaker voor.
Jaarlijks overleven zeven tot zestien vrouwen per duizend bevallingen de bevalling ternauwernood. Ook dit is te wijten aan ernstig overgewicht. 

De hoogleraren zeggen dat het belangrijk is om te beseffen dat de gezondheid van de moeder aan het begin van de zwangerschap grote gevolgen heeft voor haarzelf en haar kinderen. Vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes hebben gehad, lopen twee keer zoveel risico op hart- en vaatziekten later in hun leven. De dochters van deze moeders hebben zelf ook weer meer kans op een hoge bloeddruk en zwangerschapscomplicaties. 
Bron:
www.vakbladvroeg.nl/nieuws/artikel/2191/
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy] Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy]
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram