Acht goede redenen om één maand lang geen alcohol te drinken

Laatst bijgewerkt: januari 2021
unsplash_wijn_glas_alcohol_2020.jpg

nieuws Mensen grijpen steeds vaker uit gewoonte naar alcohol. 82% van de Belgen drinkt alcohol, en maar liefst 51% drinkt meer dan 11 glazen per week. De campagne ‘Tournée Minérale’ wil iedereen even bewust laten stilstaan bij zijn of haar alcoholgebruik en bij de vanzelfsprekendheid waarmee we alcohol drinken. Onder meer in Nederland en Engeland lopen al langer dergelijke campagnes.

Een maand zonder alcohol is vaak moeilijker dan mensen denken. Zeker als het ongezellig wordt gevonden wanneer je niet meedrinkt, en je dat zelf eigenlijk ook vindt. Uit onderzoek blijkt echter dat zo'n alcoholvrije maand heel wat voordelen heeft.

1. Je voelt je fitter en alerter
Uit onderzoek in Nederland blijkt dat deelnemers aan een vergelijkbare campagne zich fitter en scherper voelden.

2. Je slaapt beter, kan je beter concentreren en hebt meer energie.

 • Het negatieve effect van alcohol op de slaapkwaliteit is bekend. Uit onderzoek in Engeland bleek dat ruim 60 % van de deelnemers aan de alcoholvrije maand verklaarde beter te slapen en meer energie te hebben. Op een schaal van 1 tot 5 verbeterde de slaapkwaliteit met 10 procent (van 3,9 naar 4,3).
 • Hetzelfde Engelse onderzoek toonde aan dat de concentratie op een schaal van 1 tot 5 met 18 procent verbeterde (van 3,8 naar 4,5).
 • Terwijl je lever alcohol afbreekt, krijgen je spieren minder suikers en wordt melkzuur trager afgebroken. Eenvoudig samengevat: je hebt minder energie en meer last van stijfheid. Uit onderzoek blijkt dat je op lange termijn zonder alcohol tot 10% sneller kan lopen

3. Het is goed voor je cholesterolniveau, het suikergehalte in je bloed en je lever

• Onderzoek (weliswaar kleinschalig) aan het University College London toont aan dat het levervet - een voorloper van leverschade - na één maand onthouding met gemiddeld 15 procent afnam.
 • Onderzoek toonde ook aan dat het suikergehalte in het bloed met gemiddeld 16 procent daalde (van 5.1 naar 4.3 millimol per liter).
• Totaal bloedcholesterol daalde volgens hetzelfde onderzoek met gemiddeld 5 procent (van 4.6 naar 4.4 mmol/l).

4. Het helpt om gewicht te verliezen
Alcohol bevat namelijk heel wat calorieën. Uit onderzoek in Engeland bleek dat bijna 50 % van de deelnemers aan de alcoholvrije maand gemiddeld 1,5 kg gewicht verloren.

Lees ook: Hoeveel calorieën zitten er in alcohol?

5. Je krijgt een mooiere huid
Alcohol droogt uit. Na één maand heb je een mooiere, gladdere huid, zo blijkt uit (weliswaar beperkt) onderzoek.

6. Je gaat bewuster om met alcohol
Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo'n alcoholvrije maand, gedurende lange tijd veel bewuster omgaan met alcohol. Ze doorbraken vastgeroeste patronen en alcohol was niet meer vanzelfsprekend.

7. Het helpt om blijvend minder te drinken
Volgens een recent onderzoek van de Universiteit van Sussex heeft een alcoholvrije maand ook op de langere termijn voordelen: de kans is groot dat je ook na zes maanden minder drinkt dan voor de alcoholstop.
Ongeveer tweederde van de deelnemers aan de studie slaagde erin om een maand lang geen druppel alcohol te drinken. Het andere derde dronk af en toe, maar minder dan voor de alcoholvrije maand. Degenen die af en toe toch een glaasje dronken, dronken doorgaans meer voor de alcoholvrije week dan degenen die niet dronken tijdens de alcoholvrije week (resp. 4,21 glazen tegenover 3,78 glazen per week). Ze waren ook meer geneigd te drinken om emotionele redenen.

Zes maanden na de alcoholvrije week dronken negen op tien deelnemers naar eigen zeggen nog steeds minder dan voorheen. Ook mensen die tijdens de alcoholvrije maand af en toe toch iets dronken, dronken na afloop minder. 11% dronk echter meer of was vaker dronken na de alcoholvrije maand.
Een evaluatie van de Dry January-campagne in het Verenigd Koninkrijk in 2015 door de overheidsorganisatie Public Health England komt tot vergelijkbare resultaten: 67% van de deelnemers zegt ook na zes maanden minder te drinken dan voorheen.

8. Je spaart heel wat geld uit want alcohol is duur.
In 2014 gaf het gemiddeld Belgisch gezin 462 euro uit aan alcoholische dranken: 289 euro aan wijn en aperitieven, 115 euro aan bier, 58 euro aan sterkedrank. Je spaart deze maand dus een mooie som uit. 

Bronnen:
www.tourneeminerale.be
www.ikpas.nl
www.dryjanuary.org.uk
www.vad.be
www.kanker.be
www.newscientist.com
https://theconversation.com
www.sussex.ac.uk/broadcast/read/27612
www.gov.uk
www.bmj.com
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram