Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Hierdoor krijg je echt sneller grijze haren

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Hoe je het draait of keert, de eerste grijze haren zijn een eerste confrontatie met het feit dat je nu eenmaal ouder wordt. Bij sommige mensen durft dat al eens een schokgolf aan paniek te veroorzaken, zeker als je nog maar in de twintig bent. Of en wanneer je grijs haar krijgt, zit nu eenmaal in je genen verweven, maar toch zijn er vier omgevingsfactoren die je effectief sneller grijs kunnen doen worden.

De meeste mensen beginnen de eerste grijze haren op te merken als ze eenmaal in de dertig zijn, anderen met wat meer geluk soms zelfs maar decennia later. Wie ouders heeft die vroeg grijs haar kregen, zit soms al met het fenomeen opgezadeld als je nog maar in de twintig bent. Het staat in elk geval buiten kijf, vroeg of laat zul je ze krijgen. Toch speelt niet alleen het genetisch materiaal hierin een rol. Volgens de Amerikaanse dermatoloog Marie Jhin zijn er vier factoren waardoor je eventueel sneller met grijze haren kunt worden geconfronteerd.

Door stress: hoewel wetenschappers nog steeds discussiëren over een verband tussen stress en grijze haren, zijn er sommige studies die wel degelijk een link tussen beide hebben vastgesteld. Zo heeft een studie van de New York University uitgewezen dat stress voor de uitputting van stamcellen in de basis van de haarfollikels zorgt bij muizen. "Hoewel er nog niet heel veel research voorhanden is, is er voldoende anekdotisch bewijs", meent dr. Marie Jhin.

Door een medische oorzaak: in sommige uitzonderlijke gevallen kan grijs haar opduiken als gevolg van aandoeningen van de schildklier of de hypofyse. Ook auto-immuunziekten zoals alopecia en vitiligo die de huid en het haar aanvallen, kunnen aan de basis ervan liggen. "Als je eigen lichaam de haarcellen aanvalt, dan kun je als gevolg daarvan grijs worden", zegt Jhin.

Door vitaminetekort: bij een tekort aan vitamine B12 kun je ook sneller grijze haren krijgen. Dat kan als je veganist bent of vegetariër en die tekorten niet voldoende aanvult met alternatieven of als je de pil neemt of je met maag- en darmproblemen te kampen hebt. Dit fenomeen doet zich in dit geval voor als je pernicieuze anemie hebt, waarbij je een tekort krijgt aan rode bloedcellen omdat de ingewanden niet genoeg B12 kunnen opnemen.

Door roken: "Roken is het slechtste wat je kan doen voor je huid en haar", zegt Jhin. "Als je naar de huid van rokers kijkt dan kun je hun rimpels zien. Je ziet dan wel geen rimpels op de hoofdhuid, maar er zijn wel degelijk effecten voor de haarfollikels." Onderzoek heeft in elk geval al uitgewezen dat roken zorgt dat mensen onder de 30 daardoor sneller grijs haar krijgen.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161119_02580446

Het Nieuwsblad


pub