ad

UVA-stralen even gevaarlijk als UVB-stralen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
zonnebank.jpg

nieuws Een onderzoek van een Australisch team wees uit dat ultraviolette A-stralen (UVA) van de zon even nefast kunnen zijn als ultraviolette B-stralen (UVB). UVA-stralen zouden namelijk mutaties kunnen veroorzaken in de stamcellen van de huid,en zo een rol spelen in de ontwikkeling van huidkanker.

Commentaar van de Belgische Federatie tegen Kanker

Laten we eerst even herhalen dat ultraviolette straling uit 3 types stralen bestaat:

• de UVA-stralen, die het meeste voorkomen, doen de huid snel bruinen, maar die kleur houdt slechts korte tijd;
• de UVB-stralen doen de huid traag bruinen, maar de kleur houdt langer;
• de UVC-stralen zijn uiterst gevaarlijk voor de huid en de ogen, maar worden gelukkig geblokkeerd door de ozonlaag.

Tot nu toe dachten de onderzoekers dat UVA-stralen minder kankerverwekkend waren dan UVB-stralen. Maar een grondige analyse van de geïsoleerde cellen van twee types huidkanker toonde genetische mutaties aan die veroorzaakt werden door UVA-stralen en UVB-stralen. De mutaties door UVA-stralen werden ontdekt in een diepe huidlaag, waar de stamcellen zich bevinden. De mutaties door UVB-stralen werden aan oppervlakkige huidlagen vastgesteld.

Volgens het team van professor Gary Halliday (Sydney, Australië) dragen UVA-stralen meer bij tot huidkanker dan vroeger werd gedacht. Ze zouden immers de stamceldeling beïnvloeden.
Deze resultaten zouden tot meer voorzichtigheid moeten aanzetten bij langdurige blootstelling aan de zon ... maar ook onder de zonnebank. Dan wordt men voornamelijk aan UVA-stralen blootgesteld!

zie ook artikel : Beschermen tegen de zon: hoe en wanneer?

zie ook artikel : Melanomen, agressieve huidkankers

zie ook artikel : Straling - De bestraalde mens
ad


pub