Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Niet met pepermuntjes: zo kom je van je lookadem af

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Hoewel bewezen is van look dat het goed is voor de gezondheid en het ook gewoon best lekker kan zijn, zijn er toch heel wat mensen die er in een wijde boog omheen lopen omdat ze bang zijn om met een slechte adem opgezadeld te zitten. Wetenschappers van de universiteit van Ohio hebben echter een paar bijzondere middeltjes gevonden om van die onaangename adem af te raken.

Onderzoekers van de Ohio State University lieten voor hun experiment een groep mensen 25 seconden op drie gram rauwe look kauwen. Vervolgens kregen ze één van de negen vloeistoffen of voedingsmiddelen die de wetenschappers hadden voorzien. Het ging om water, rauwe appel, opgewarmde appel en appelsap, rauwe of opgewarmde sla, rauwe munt of een muntdrankje en groene thee. Nadat de proefpersonen iets uit de reeks had gegeten of gedronken, werden de 'vluchtige stoffen' die de geur van look veroorzaken in de adem van de proefpersonen gemeten.

Niet geheel onverwacht bleek het munt de meest effectieve oplossing tegen de lookgeur, maar dan in de vorm van rauwe muntblaadjes. Ook rauwe appel en sla bleken te helpen - de resultaten waren vijftig procent beter dan wanneer de proefpersonen enkel water dronken. Muntdrankjes en appelsap deden het ook goed in vergelijking met water, maar niet zo goed als hun rauwe varianten. Groene thee bleek het minst effectief.

Volgens de onderzoekers zijn het de enzymen in rauw voedsel die helpen tegen de geur, terwijl polyfenolen in zowel rauw als gekookt voedsel de 'vluchtige stoffen' aanpakken. Dat verklaart waarom rauw voedsel het meest efficiënt is, aangezien hier zowel enzymen als polyfenolen inzitten.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160927_02488734


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram