ad

De heilzame eigenschappen van macadamia-olie

Laatst bijgewerkt: oktober 2016
123-olie-macadamia-5-12.jpg

nieuws Macadamia-olie is een natuurlijke plantaardige olie die gewonnen wordt uit macadamianoten. Die noten groeien aan een grote tropische boom van Australische origine, ook wel de Queensland notenboom genoemd.

De macadamianoot werd zo’n 5.000 jaar geleden door de Aboriginals ontdekt. De noot wordt tegenwoordig geteeld in streken die genieten van een zachte winter, vooral in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Costa Rica, Brazilië en Californië.

Macadamia-olie wordt verkregen door koude persing van macadamianoten. Door die techniek worden de gezonde eigenschappen van de noot bewaard en bekomt men een zuivere, natuurlijke olie zonder chemische ingrediënten. Door zijn originele samenstelling is het een unieke olie die heel wat heilzame eigenschappen heeft en volledig zuiver is. Ze kan dan ook zowel voor cosmetische doeleinden als in de keuken worden gebruikt.

Wat zijn de heilzame eigenschappen?
De macadamianoot bevat enkelvoudige onverzadigde vetzuren, dat zijn de ‘goede vetten’, en een belangrijke hoeveelheid mineralen (kalium, magnesium, calcium…). De macadamianotenolie is een weldaad voor ons organisme. Als ze in de keuken wordt gebruikt, genieten we van de heilzame effecten van de talrijke omega 9-vetzuren (oliezuur)die ze bevat: die helpen om cardiovasculaire ziektes en diabetes type 2 te voorkomen, omdat ze de goede cholesterol (HDL) verhogen en de slechte (LDL) beperken.

Hoe gebruik je de olie in de keuken?
Qua culinaire toepassingen is macadamia-olie zeer polyvalent. Ze is niet echt geschikt als frituurolie, maar wel perfect voor bakken en braden en voor koude bereidingen. Ze moet niet koel bewaard worden, want ze stolt tussen 5 en 7 °C. Belangrijk is dat je ze op een droge plaats zet waar er geen daglicht is. Het notensmaakje geeft op een opwaardering aan een slaatje, zeker in combinatie met geitenkaas, maar omdat de olie zo zacht is kan ze evengoed gebruikt worden bij de bereiding van gesuikerde gerechten, zonder afbreuk te doen aan het gerecht.


bron: Barbara Simon

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub