Half uur beweging per dag leidt tot lager risico hartziekten

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-vr-ouder-tai-chi-fitn-oef-170_11.jpg

nieuws Wie voldoet aan de Norm Gezond Bewegen (30 minuten per dag) heeft 69 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan iemand die niet beweegt. Dit blijkt uit tien jaar durend onderzoek onder deelnemers van de Vierdaagse en Zevenheuvelenloop in Nijmegen, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift wetenschappelijke tijdschrift Mayo Clinic Proceedings.

De onderzoekers volgden tien jaar lang het beweegpatroon van ruim 20.000 hardlopers en wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en Zevenheuvelenloop. Deze cijfers vergeleken zij met het beweegpatroon van inactieve vrienden en familieleden van de sportievelingen.

Bewegen volgens de Norm Gezond Bewegen (30 minuten per dag) levert het meeste op. Meer sporten is ook gezond, maar levert niet meer gezondheidsvoordeel op. Daar staat tegenover dat een klein beetje bewegen (drie kwartier per week) al een merkbaar gezondheidseffect heeft. Dit is met name interessant voor de oudere medemens, of mensen met een beperking. De hoge ‘return of investment’ van een klein beetje bewegen zou inactieve en kwetsbare groepen ervan kunnen overtuigen om iets aan beweging te gaan doen, aldus de onderzoekers.

http://nieuws.radboudumc.nl/vierdaagseonderzoek-bevestigt-norm-gezond-bewegen/

infografic-hartziekten-beweging.png


pub