ad

Gynecologen sceptisch over Menohop

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
menohop.jpg

nieuws Menohop op basis van hop is een zg. fyto-oestrogeen, dat de werking van het vrouwelijk hormoon nabootst en dat gunstige effecten zou hebben op menopauze-klachten. Het product werd gelanceerd in de nasleep van de discussie over de gevaren (verhoogde kans op aandoeningen van hart- en bloedvaten en borstkanker) verbonden aan hormonale substitutietherapie. Bijna een op de tien Vlaamse vrouwen in de menopauze zou het product gebruiken.
Dat de voedingssupplementen massaal geslikt worden zonder dat ze medisch getest zijn, baart de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie zorgen. 'Heel veel vrouwen gebruiken het product zonder dat we weten of het goed of slecht is', zegt dokter Patrick Neven, onderzoeker binnen de afdeling gynaecologie-verloskunde van het UZ Gasthuisberg. 'Het middel werd door het bedrijf enkel op celculturen en proefdieren getest maar niet op de mens terwijl het nu wel massaal wordt gebruikt door vrouwen in de menopauze.'
VLD-senator Patrik Vankrunkelsven van zijn kant heeft minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) gevraagd om de zogenaamde fyto-oestrogenen, en in het bijzonder Menohop, van de markt te halen. Volgens Vankrunkelsven houdt het gebruik ervan risico's in.

alle artikelen in rubriek menopauze

Lees ook: Europees advies over hormonale substitutietherapie
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub