Quinoasalade met kip en rode groente

Laatst bijgewerkt: april 2016
QuinoaPouletLégumes.jpg

recepten Dit is een passe-partout recept: het kan als voorgerecht of als hoofdgerecht worden geserveerd en het is lekker zowel koud als warm. Het is vrij gemakkelijk te bereiden en zeer verzadigend.
De kip, paprika, koriander en couscouskruiden geven er een oosterse toets aan.

Ingrediënten (voor 4 personen)

• 300 g quinoa
• 400 gram kipfilet
• 1 rode paprika
• 1 oranje paprika
• 1 sjalot
• Olijfolie of andere vetstof
• 8 kerstomaten
• 8 zongedroogde tomaten in olijfolie
• Platte peterselie
• Verse koriander
• Olijfolie
• Notenazijn
• Zout, peper, paprikapoeder (zachte paprika), ras-el-hanout, kipkruiden
• Enkele gedroogde rozijnen of abrikozen, kikkererwten (facultatief)

Bereiden

De quinoa
• Spoel de quinoa in een fijne zeef.
• Doe hem in een pot en meng er lichtgezouten water onder (150 ml water per 100 g quinoa).
Laat de quinoa opkoken en roer ondertussen.
• Zet dan het vuur laag en laat de korrels het water opzuigen (zo’n 8 à 10 minuten of volgens de instructies op de verpakking).
• Haal de pot van het vuur en laat de quinoa nog wat trekken.

De groente
• Snij de paprika’s in brunoise, versnipper de sjalot en stoof ze 2 à 3 minuten in wat olie.
• Was de kerstomaten en snij ze in vier.
• Snij de zongedroogde tomaten in fijne reepjes.

De kip
• Snij de kipfilet in blokjes en bak ze in een pan met wat olie.
• Kruid met peper en zout en voeg wat ras-el-hanout en kipkruiden toe.
• Laat de gebakken kippenblokjes op kamertemperatuur staan.
• Vlak voor het serveren meng je de quinoa, de groente (gebakken en rauw) en de kipblokjes in een grote kom.

Serveren

Serveer het gerecht warm of lauw in diepe borden. Strooi er wat fijngesneden koriander, wat paprikapoeder en platte peterselie over.

Voor de gezondheid

Quinoa is rijk aan vezels en koolhydraten (57 g/100 g) maar arm aan suiker (5g/100 g). Het is ook een belangrijke bron van proteïnen: 14,1 g/100 g. Quinoa bevat weinig vet en is een uitstekende vervanger van vlees. Het heeft een zachte en krokante structuur en past uitstekend bij rauwe groente, vis, vlees en schaaldieren. Koud, lauw of warm, altijd lekker! Het bevat wel tamelijk veel calorieën: 355 kcal/100 g.

Fijnproeverstip

Voor een extra oosterse toets (tabouleh) kan je gekonfijte sinaasappelschil toevoegen. Gebruik zowel witte als donkere gedroogde rozijnen. Voeg kikkererwten toe.
Ter afwisseling kan je de wortels door paprika’s vervangen en de abrikozen door venkel en gekonfijte citroen. Voeg wat zwarte olijven toe. Of vervang de kip door lamsvlees, super lekker!


bron: Barbara Simon
verschenen op : 02/05/2016 , bijgewerkt op 30/04/2016


pub