8 tips om een winterdip te verslaan

123h-winterblues-wandel-bos-herfst-11-18.jpg

dossier

In de wintermaanden hebben veel mensen last van een winterdip, ook wel herfstmoeheid of winterblues genoemd. Bij naar schatting 1 à 2 procent van de bevolking resulteert die winterdip in een echte winterdepressie. Dat is een ernstige aandoening waarvoor gespecialiseerde hulp nodig is. Meestal wordt een seizoensdepressie behandeld met lichttherapie.

Lees ook: Hoe werkt lichttherapie bij een winter- of seizoensdepressie?

Een gewone winterdip is veel minder ernstig dan een echte seizoensdepressie. Gespecialiseerde hulp of lichttherapie is dan ook niet nodig. De belangrijkste klachten van een winterdip zijn (aanhoudende) vermoeidheid, een grote behoefte aan slaap, minder energie, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Lees ook: Tips voor lichttherapie bij winterdepressie

  1. Verblijf elke dag minimaal een half uur in de buitenlucht: je voelt je er niet alleen beter door, het helpt ook om beter te slapen. Ga liefst zo vroeg mogelijk in het eerste daglicht naar buiten: Het licht in de ochtend bevat relatief veel blauw. Blauw licht remt de productie van melatonine (het hormoon dat je slaperig maakt). Hierdoor word je écht wakker.
  2. Beweeg, het liefst overdag in de buitenlucht. Maak een flinke wandeling, hark de bladeren aan en maak de tuin winterklaar, fiets naar het werk... Door regelmatig te bewegen halveer je de kans op een winterdip. Dat is onder meer te danken aan de extra aanmaak van endorfine bij grote inspanningen.
  3. Neem een stevig ontbijt, zo staat je lichaam meteen in de ‘overdagmodus’: de spijsvertering gaat aan het werk, het lichaam komt lekker op gang.
  4. Eet gezond met veel groenten en weinig suiker. Eet dagelijks een paar walnoten, gebruik gebroken lijnzaad of slik (plantaardige) omega 3.
  5. Vergeet niet voldoende water te drinken, zodat je vochthuishouding op peil blijft. Drink niet te veel koffie of alcohol, en al zeker niet in de uren voor je gaat slapen. 
  6. Ontspan. Stress is ongezond en vermindert je weerstand. Probeer de zorgen en stress van overdag achter je te laten en zet je televisie en je mobiele telefoon een keertje uit. Misschien is dit ook het moment om te leren mediteren of mindfulness oefeningen te doen.
  7. Zorg dat je je ergens op kan verheugen. Plan een leuk uitstapje, kook een lekkere maaltijd...
  8. Ga op tijd naar bed en let erop dat je je slaap niet verstoort. Vermijd gsm-gebruik twee uur voor je gaat slapen.

Lees ook: Blauw licht en het effect op slaap

Bronnen:
https://gezondidee.mumc.nl
https://www.zna.be


Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram