Blauw licht en het effect op slaap

In dit artikel
Blauw licht en het effect op slaap

dossier

Heb je regelmatig moeite om in slaap te vallen, of om goed door te kunnen slapen? Wellicht wordt dat veroorzaakt door blauw licht. Niet door een blauwe lamp, maar het blauwige led-licht van een beeldscherm.

We maken immers steeds vaker en langer gebruik van lichtgevende schermen. Je kijkt niet alleen tv, maar bent overdag ook actief op een computer, laptop of smartphone. De meeste van deze schermen zenden blauw licht uit, doordat er gebruikt wordt gemaakt van led-technologie. Dit blauwe licht heeft echter invloed op onze biologische klok, en kan daarmee de slaap kan verstoren. Bij een structureel slaaptekort kan dit leiden tot concentratieproblemen. Het beperken van blootstelling aan blauw licht op belangrijke momenten kan echter voor verlichting zorgen.

Lees ook: Is een middagdutje of ‘powernap’ echt gezond?

Waarom is blauw licht schadelijk?

Allereerst: het licht zelf is gelukkig niet schadelijk. Blauw licht is iets dat ook in de natuur voorkomt, bijvoorbeeld in zonlicht. Zolang je wordt blootgesteld aan blauw licht, zorgt je biologische klok ervoor dat je nog geen melatonine – het lichaamseigen slaaphormoon – aanmaakt. Veelvuldige blootstelling aan blauw licht kan voor een verstoring van dit ritme zorgen. Je lichaam denkt immers dat het nog dag is, waardoor je de slaap moeilijker kunt vatten. 

Hoewel veel mensen hier last van hebben, is de één er gevoeliger voor dan de ander. Merk je dat je regelmatig moeite hebt met in slaap vallen, of minder slaap krijgt dan je eigenlijk nodig hebt? Probeer dan eens om de verlichting langzaam af te bouwen tijdens de avond. 

Zo ga je verstandig om met blauw licht

  • De belangrijkste tip: zet ruim voor het slapen de schermen uit. Geef je ogen een uur de tijd om tot rust te komen, voordat je gaat slapen.
  • Pas in de laatste uren van gebruik de lichtsterkte van het scherm aan. Veel digitale apparaten hebben een nachtmodus, die vriendelijker voor de ogen is.
  • Houd het scherm van een tablet of smartphone altijd op enige afstand van de ogen. Te dichtbij is niet goed.
  • De werkzaamheid als ‘het tegenovergestelde van blauw licht’ is nog niet uitgebreid bewezen, maar sommigen zweren bij rode of oranje verlichting voor het slapen. 
  • Blijf je last houden? Probeer dan eens een blauwlichtfilter. Dit kun je gebruiken als folie over een scherm, via een app op tablet of smartphone, en er zijn zelfs brillen met blauwlichtfilter. 

Heb je hierna nog steeds problemen met slapen? Dan is het aan te raden om deze (algemene) slaaptips te proberen. 

Lees ook: Waarom slaap je beter als je partner er is?

Bronnen:
https://slapen.info
https://www.hersenletsel-uitleg.nl

Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram