ad

Meer dan 8 op 10 mensen heeft klachten over de negatieve effecten van blauw licht

Laatst bijgewerkt: oktober 2017
logo-week-vh-zien-10-17.jpg

nieuws

De nieuwe lichtbronnen (LED, xenon, digitale schermen) maken doorgaans ons leven makkelijker maar kunnen nefast zijn als we onze ogen niet voldoende beschermen. 83 procent van de bevraagde gebruikers heeft last van allerhande ongemakken aan de ogen. Van 14 tot 21 oktober 2017 kan het publiek een ogentest laten uitvoeren tijdens de ‘Week van het Zien’.

Een week om de ogen te testen
Tijdens de 13de editie van de ‘Week van het Zien’ wordt er aandacht besteed aan de bescherming van de ogen, meer bepaald aan de nefaste gevolgen van blootstelling aan blauw licht via allerhande digitale schermen (tablets, smartphones, …) Opticiens benadrukken het feit dat we dagelijks tot 40 procent meer blootgesteld worden aan stralingen. Een Europese enquête toont aan dat meer dan 83 procent van de gebruikers van deze apparaten klagen over oogproblemen. Daarom is het noodzakelijk dat we onze ogen beschermen, dat we blauw licht filteren en ons zicht regelmatig laten controleren. De deelnemende opticiens testen uw ogen en geven u advies tijdens de ‘Week van het Zien’.

Blauw licht
Het blauwe deel van het zichtbaar lichtspectrum wordt ook wel hoogenergetisch zichtbaar licht (HEV) genoemd. Blauw licht is aanwezig in daglicht maar ook in de nieuwe lichtbronnen zoals LED, xenon-licht en spaarlampen en eveneens in de straling van digitale schermen. Deze lichtbronnen mogen dan nog ons dagelijks leven vergemakkelijken, onze ogen worden hierdoor veel meer blootgesteld aan blauw licht dan vroeger. Hoewel het gaat over een natuurlijk fenomeen is het duidelijk dat een overmatige blootstelling aan blauw licht een negatief effect kan hebben op uw zicht en uw biologische klok. 

Effect bij kinderen en volwassenen  
Naast vermoeide ogen en verminderde contrasten, kan overmatig blootstellen aan blauw licht leiden tot een troebel zicht. Erger nog, het is wetenschappelijk bewezen dat het de aanmaak van melatonine, een hormoon dat onze slaap regelt, afremt. De slaapkwaliteit wordt hierdoor ernstig verstoord, zowel bij volwassenen als kinderen. Er kunnen problemen opduiken om wakker te worden ’s morgens en gedurende de dag kan visuele vermoeidheid de kop opsteken. Er is dus geen ontsnappen aan de gevolgen van blauw licht die stijgen naargelang het toenemend gebruik van digitale media. 

Oplossingen
Gelukkig bestaat er een oplossing om de dagelijkse blootstelling aan blauw licht te reguleren. Brillen met een extra filterlaag filteren makkelijk en zeer precies schadelijke golflengten uit het spectrum. Dit is een zeer doeltreffende en betrouwbare oplossing. Er bestaan eveneens verschillende apps zoals “Twilight” die je kan installeren op je smartphone of tablet en die de lichtsterkte aanpassen naargelang je biologische ritme (het blauw licht wordt enkel tijdens de dag en ’s avonds gefilterd, niet ’s morgens).

www.weekvanhetzien.be
ad


pub