Filet mignon met spekblokjes en paddenstoelen

Laatst bijgewerkt: januari 2016
FiletMignonChampignons.jpg

recepten
• Bereidingstijd: 15 minuten
• Gaartijd: 45 minuten

Ingrediënten (voor 4 personen)

• 800 g filet mignon van varken (het vlees krimpt bij bereiding)
• 2 klontjes boter of andere vetstof
• 800 g grote champignons de Paris
• 4 vastkokende aardappelen
• 1 sjalot
• Zout, peper, paprikapoeder, bouquet garni, peterselie of bieslook
• 125 g gerookte spekblokjes
• Lookpoeder
• 25 cl room
• 1 glas droge witte wijn
• 1 grote eetlepel maïzena of bloem

Facultatief: oesterzwammen

Bereiden

• Bak het vlees in een klontje boter op een zacht vuur. Laat het vlees rondom kleuren en kruid het met peper en zout. Sprenkel er een paar druppels water over.
• Neem een tweede pan en fruit de sjalot in een klontje boter. Doe de champignons erbij en laat ze kort aanbakken. Voeg het lookpoeder, het bouquet garni en een paar druppels water toe en laat de champignons garen op een zacht vuur.
• Bak ondertussen de spekjes goudbruin in een bakpan en gaar de aardappelschijfjes in de stoomoven.
• Zodra de champignons gaar zijn, bind je het kookvocht met de maïzena. Voeg de slagroom en de spekblokjes toe.
• Deglaceer het vlees met de witte wijn.

Serveren

Schik een paar plakjes vlees op een groot (rechthoekig) bord en strooi er wat paprikapoeder over. Leg er champignons met spekblokjes bij en een paar aardappelschijfjes. Bestrooi die met fijngesnipperde peterselie en/of bieslook.
Serveer de jus in een saucière voor de liefhebbers.

Voor de gezondheid

De filet mignon is het meest malse en smaakvolle, maar ook het minst vette stukje van het varken. Daarom is het niet zo budgetvriendelijk als ander varkensvlees.
De aardappelen zorgen voor vezels.
Kies bij voorkeur magere spekblokjes en room met een verminderd vetgehalte (4 of 5%).

Fijnproeverstip

• Gebakken oesterzwammen passen hier perfect bij.
• De gebakken aardappelschijfjes kan je vervangen door gratin dauphinois, aardappelpuree of pommes duchesse.
• In plaats van filet mignon kan je ook kalfsvlees, kippenbil of varkensgebraad gebruiken.


bron: Barbara Simon
verschenen op : 18/01/2016


pub