ad

Darmbacteriën beïnvloeden vetten in bloed

Laatst bijgewerkt: september 2015
123-e-coli-bact-170_07.jpg

nieuws Darmbacteriën hebben invloed op essentiële factoren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Ze spelen namelijk een rol bij veranderingen in het gewicht, vetgehalte en hoeveelheid goede cholesterol. Dit blijkt een studie van het Universitair Medisch Centrum van Groningen in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation Research.

Bacteriën in de darm zijn een nieuw doelwit voor preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, en met name het verband tussen chronische ontstekingen en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Mensen met ernstig overgewicht hebben zo'n chronische ontsteking, doordat het samenspel tussen darm, lever en het vetweefsel bij hen is verstoord. Waarschijnlijk hebben ze mede daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Uit de studie blijkt dat 34 soorten darmbacteriën geassocieerd zijn met veranderingen in het BMI, het vetzuren-gehalte in het bloed en de hoeveelheid goed cholesterol (HDL) in het lichaam. Tegelijkertijd bleken deze bacteriën slechts weinig bij te dragen aan fout cholesterol (LDL).

Dit biedt aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen om hart- en vaatziekten te voorkomen. De samenstelling van de darmflora is wellicht zodanig te beïnvloeden via voeding, pro- en prebiotica, dat deze lichaamsgewicht, vet en cholesterol op een zodanig niveau houden dat zij helpen in de preventie van hartziekten.


bron: www.umcg.nl

ad


pub