Ook ouderen aanmoedigen om te stoppen met roken

Laatst bijgewerkt: augustus 2015
123-sigaret-stop-senior-08-15.jpg

nieuws Wanneer ouderen stoppen met roken, leidt dit niet tot een verhoogd risico op depressie of verergering van depressieve symptomen, ook niet als zij eerder psychische problemen hadden. Andersom zijn ouderen met een depressie wel minder geneigd om te stoppen met roken. Dat meldt het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde op basis van een onderzoek in het British Journal of Psychiatry.

De studie onderzocht bij oudere rokers en recente stoppers het verband tussen stoppen met roken en het optreden van depressie, en andersom. Analyse van gegevens van ruim 2300 ouderen liet zien dat de impact van een depressie op het stoppen met roken groter was dan andersom. Zo bleek het hebben van een depressie bij aanvang van de studie wel de kans te voorspellen om roker te blijven, terwijl de rookstatus bij aanvang geen voorspeller was voor de kans op depressie.

Artsen denken soms dat bij oudere rokers het stoppen met roken weinig succesvol zal verlopen of dat stoppen psychische klachten kan verergeren. In deze studie werden voor deze laatste bewering echter geen aanwijzingen gevonden. Gezien de gezondheidsvoordelen van stoppen moeten volgens de onderzoekers daarom ook ouderen worden aangemoedigd om te stoppen met roken, onafhankelijk van de aanwezigheid van een depressie.
pub