Een vegetarisch dieet bij diabetes?

Laatst bijgewerkt: januari 2015
123-tomat-soep-veget-menu-voed-170_08.jpg

nieuws Een vegetarisch of veganistisch dieet bij diabetespatiënten biedt bescheiden voordelen zoals een betere controle van de bloedsuikerspiegel en lagere waardes bij bloedsuikercontroles, in vergelijking met een normale, gezonde voeding met vlees. Dat blijkt uit een analyse van de wetenschappelijke literatuur door onderzoekers van de Keio University (Japan) en de George Washington University (VS) in het tijdschrift Cardiovascular Diagnosis and Therapy.

Ze combineerden de gegevens van zes studies waarbij type 2-diabetespatiënten gedurende minstens vier weken werden opgevolgd. Een vegetarisch of veganistisch dieet leidde tot een lichte daling (0,39%) van de bloedwaarden voor geglycosyleerd hemoglobine (HbA1c-waarde) in vergelijking met een gewone voeding met vlees. Dat wijst op een betere glycemische controle. Het vegetarisch dieet had geen effect op de nuchtere bloedglucosewaarde.
Een vegetarisch of veganistisch dieet kan volgens de onderzoekers een onderdeel vormen van een gezonde levensstijl voor een diabetespatiënt, op voorwaarde dat de inname van vet, zout en suiker onder controle wordt gehouden. Maar het vormt geen effectieve behandeling voor diabetes.


Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram