Over jonge mantelzorgers: gratis kinderboek

Laatst bijgewerkt: oktober 2014
boek-Mijn-mama-of-papa-heeft-zorg-nodig-300.jpg

boeken/interviews

Tussen de 20.000 en de 40.000 kinderen en jongeren groeien op in een gezin met een chronisch zieke ouder. Dat bleek uit het onderzoek van kennis- en expertisecentrum Kind & Samenleving. Een gratis kinderboek, met tekeningen van Gerda Dendooven, biedt steun en begrip.

Uit alle gesprekken die onderzoekster Hilde Lauwers voerde, blijkt dat een aantal van de kinderen thuis veel zorg opnemen: ze helpen hun ouder, staan voor een groot deel in voor het huishouden, dragen zorg voor broer of zus. Die extra taken hebben een weerslag op hun schoolwerk en hun vrije tijd. Andere kinderen nemen minder taken op, maar ook zij hebben nood aan waardering, ondersteuning en begrip. Soms worden ze immers gepest, zijn ze kwaad of angstig, of hebben ze het gevoel dat ze de enige in deze situatie zijn.

Om de jonge mantelzorgers een hart onder de riem te steken, maakte Kind & Samenleving een boekje voor kinderen van 8 tot 13 jaar. Twintig keer zie je een pakkende uitspraak van een kind, met een prachtige kleurentekening van Gerda Dendooven. Achteraan volgen nog enkele pagina’s met informatie op kindermaat en een lijstje van organisaties waar kinderen terecht kunnen.

“Met het boek willen we kinderen tonen dat ze niet de enigen zijn in hun situatie”, zegt Hilde Lauwers. “We geven ze ook een welgemeend compliment voor alles wat ze doen, en moedigen hen aan om vooral ook goed voor zichzelf te zorgen.”

Geïnteresseerden kunnen dit kinderboek gratis bestellen door een mailtje te sturen naar info@k-s.be
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram