Pancreaskanker is enige kanker die in de komende jaren toeneemt

Laatst bijgewerkt: februari 2020

nieuws Pancreaskanker is de enige kanker waaraan in 2014 meer mensen zullen overlijden dan voorheen. Bij vrouwen stijgt ook het aantal dodelijke longkankers. Voor alle andere kankers daalt het aantal overlijdens. Dat blijkt uit een studie in zes Europese landen gepubliceerd in de Annals of Oncology.

• De studie schat dat in 2014 in Europa 1,32 miljoen mensen zullen overlijden ten gevolge van kanker (742.500 mannen en 581.100 vrouwen). Dit komt neer op een sterftecijfer van 138,1 per 100.000 voor mannen (een dalming met 7% sinds 2009) en 84,7 per 100.000 voor vrouwen (een daling met 5% sinds 2009).
• Bij vrouwen daalt het aantal overlijdens door borstkanker met 9% en door darmkanker met 7% in vergelijking met 2009. Het aantal overlijdens door longkanker zou echter stijgen met 8%.
• Bij mannen daalt het aantal overlijdens door longkanker met 8%, door darmkanker met 4% en door prostaatkanker met 10%.
• Pancreaskanker is de enige kanker waarvan het aantal overlijdens bij zowel mannen als vrouwen stijgt. De studie schat het aantal overlijdens door pancreaskanker op 41.300 mannen en 41.000 vrouwen, wat neerkomt op 8 en 5,6 doden per 100.000 mensen.

Pancreaskanker is geen heel frequent voorkomende kanker. In 2011 werd deze kankersoort in België gediagnosticeerd bij 758 vrouwen en 766 mannen. Het is een kanker die vooral op oudere leeftijd voorkomt. Maar de laatste jaren werd het ook wel bij jongere mensen van 25 en 30 jaar gediagnosticeerd. In ongeveer 5% van de gevallen is er een erfelijke factor. De stijging van het aantal gevallen kan gedeeltelijk worden verklaard door het verouderen van de populatie en het feit dat ook bij bejaarde mensen een nauwkeurige diagnose wordt gesteld. Maar dat geeft geen volledige verklaring van de toename van het aantal diagnoses van alvleesklierkanker. Het is mogelijk dat bepaalde westerse levensgewoonten (roken, overgewicht, alcohol, voeding,…) een rol spelen bij deze stijging. Maar verder dan algemene gezondheidsaanbevelingen (stoppen met roken, normaal gewicht, enz.) is er geen specifieke preventie voor pancreaskanker.

Een probleem is dat pancreaskanker meestal pas laattijdig symptomen veroorzaakt. Bovendien zijn die symptomen niet typisch voor pancreaskanker (pijn in de bovenbuik met vaak uitstraling naar de rug, vermagering, vermoeidheid, geelzucht). Er bestaat ook geen opsporingsonderzoek voor pancreaskanker. Daarom wordt in veel gevallen de diagnose pas laattijdig gesteld zodat een operatie geen zin meer heeft of althans geen genezing geeft. De overleving na 5 jaar wordt geschat op minder dan 5%.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram