ad

Afvallen vermindert kans op artrose

Laatst bijgewerkt: januari 2014
123-man-weegsch-obesit-170_11.jpg

nieuws Als te zware vrouwen tussen de 50 en 60 jaar 5 kilo afvallen, verminderen zij de kans op knie-artrose met 25%. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Aan de studie deden 407 vrouwen mee. Zij hadden allen overgewicht (een bmi hoger dan 27), maar geen artrose. De vrouwen werden in twee groepen geloot: een die een individueel interventieprogramma van gezond eten en beweging kreeg aangeboden, en een controlegroep die geen interventie kreeg.

Beide groepen werden bovendien in tweeën gesplitst: de ene helft van beide groepen kreeg glucosamine sulfaat, een voedingssupplement waaraan eigenschappen worden toegeschreven die gunstig zijn bij knieartrose. De andere helft kreeg een placebo. De vrouwen werden ruim twee jaar gevolgd.

Na analyse van de gegevens bleek dat de gezonde leefstijl en/of het slikken van het glucosamine sulfaat had bijgedragen aan het voorkomen van knieartrose. In de groep die vijf kilo of 5 procent van zijn totale gewicht afviel kreeg 15 procent van de vrouwen artrose, in de groep die geen gewicht verloor was dat 20 procent.
ad


pub