ad

Is kant-en klare potjesvoeding een alternatief voor verse babyvoeding?

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
123-babyvoeding-potje-170_10.jpg

nieuws Kant-en-klare potjesvoeding is een volwaardig maar duur alternatief voor zelfbereide babyvoeding, zegt Kind & Gezin. Volgens een recente Britse studie bevatten potjes te veel suiker en te weinig voedzame bestanddelen in vergelijking met zelfgemaakte babyvoeding. De studie verscheen de Archives of Disease in Childhood.

De onderzoekers analyseerden alle babyvoeding van de vier grootste Britse producenten (Heinz, Cow & Gate, Cow & Gate HiPP Organic en Boots) en twee bioproducenten (Ella's Kitchen en Organix). Het betrof zowel kant-en-klare voeding als voeding die nog moet bereid worden door toevoeging van melk of water. Alle producten werden vergeleken met de voedingswaarde van borstvoeding en van speciale melk voor zuigelingen. De kant-en-klare producten werden ook vergeleken met doorsnee huisbereide babyvoeding.

De resultaten zijn vrij ontluisterend.
• De energie-inhoud (het aantal caloriën) van de kant-en-klare potjes (282 kiloJoules per 100 gram) is vrijwel identiek aan die van borstvoeding (283kJ/100g). Ze bevatten slechts 40% meer eiwitten dan de gewone zuigelingenmelk. Potjes met vlees bevatten het meeste ijzer, maar het verschil met gewone zuigelingenmelk en met potjes zonder vlees is verwaarloosbaar.
De bedoeling om over te schakelen op vaste voeding is net om de energiewaarde van de voeding te verhogen en ook meer verschillende voedingsstoffen zoals ijzer te verschaffen. Op dat punt schieten de potjes dus te kort.

• In vergelijking met thuisbereide babyvoeding bevatten de potjes tot de helft minder energie en eiwitten. De baby moet bijna dubbel zoveel potjesvoeding eten dan thuisbereide voeding om evenveel voedingsstoffen binnen te krijgen.

• Tweederde van de potjes heeft een zoete smaak door de toegevoegde suiker. Dat kan tandbederf veroorzaken. Maar vooral zorgt het ervoor dat baby’s wennen aan zoet en niet aan andere smaken.

• De meeste potjes worden gepromoot vanaf de leeftijd van 4 maanden, terwijl volgens de richtlijnen vaste voeding slechts aangeraden wordt vanaf de leeftijd van 6 maanden.

De Nederlandse Consumentenbond komt in een recente studie van 19 groente- en maaltijdhapjes tot vergelijkbare resultaten.
• In een heel potje zit ongeveer een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 7 milligram ijzer voor baby's. Dat is niet zo veel, zeker omdat in borstvoeding en fruit maar weinig ijzer zit.

• De potjes bevatten ook te weinig vitamines. Vooral vitamine C is ver te zoeken: vaak nog geen milligram per potje.

Potjesvoeding kan, maar niet altijd

Volgens Kind & Gezin en het Nederlandse Voedingscentrum is potjesvoeding toch een volwaardig (maar duur) alternatief voor zelfbereide voeding. De hele productie, van de grondstoffen tot de verwerking, staat onder strenge controle. De maaltijden zijn gesteriliseerd. Er zitten geen bacteriën in die de maaltijd zouden kunnen bederven. Bewaarmiddelen of kleurstoffen in potjesvoeding zijn wettelijk verboden. De meeste kant-en-klare groentemaaltijden bevatten geen toegevoegd zout. Is er toch wat zout toegevoegd, dan is dit volgens de Belgische en Europese wetgeving (max. 200 mg natrium per 100 g bereide voeding).

Potjesvoeding bevat ook alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft. Bij de bereiding van kant-en-klare voeding blijven bijna alle vitaminen bewaard. Sommige vitaminen worden extra toegevoegd.
Bij sommige maaltijden zijn echter verschillende voedingsmiddelen samengebracht. Zo went uw kind minder aan de verschillende smaken. Potjesvoeding is bovendien fijner van structuur, waardoor een baby zelf bereide voeding soms kan weigeren. Wissel potjesvoeding en verse voeding daarom af. Zo leert uw baby verschillende smaken en structuren kennen.

Waarop letten?

• Het ‘klikgeluid’ bij het openen en de folie rond het deksel garanderen dat het potje ongeopend is en dat de bacteriën werden buitengehouden. Staat het dekseltje bv. bol, dan betekent dit dat er lucht in het potje is geraakt. Gebruik de inhoud dan niet meer.

• Let altijd op de vervaldatum.

• Voor de groei en ontwikkeling van een baby is het aan te raden ook aan potjesvoeding vetstof toe te voegen. Voeg één koffielepel plantaardige olie of een zelfde hoeveelheid zachte plantaardige margarine of bak- en braadvet rijk aan onverzadigde vetzuren toe.

• Warm kant-en-klare potjesvoeding niet opnieuw op.

• Eet de baby maar een half potje, warm dan maar de helft op. Bewaar de rest in een goed afgedekt potje in de koelkast.

• Er zijn potjes die volgens het etiket geschikt zijn voor baby’s jonger dan 6 maanden. Vaste voeding, zeker wanneer die vlees bevat, wordt pas vanaf de leeftijd van 6 maanden aangeraden. Een kind heeft tot de leeftijd van 6 maanden geen vaste voeding nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Geeft u borstvoeding en begint u met vaste voeding voor die leeftijd, dan bestaat de kans dat uw melkproductie gaat teruglopen. Begin in ieder geval niet met vaste hapjes voor uw kind 4 maanden oud is.


ad


pub