ad

Op een koude dag worden we sneller ziek

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
123-man, neus-verkoudheid-koud-buiten-170_08.jpg

nieuws Op koude winterdagen lopen we gemakkelijker een infectie op door langere sociale contacten. Koude, droge werkdagen zijn het meest geschikt voor een virusoverdracht. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en Hasselt in het online wetenschappelijk vakblad PLoS ONE.

Het in kaart brengen van sociale contactpatronen is belangrijk om met wiskundige modellen de manier waarop infectieziektes verspreiden in te schatten. Daarom lieten de onderzoekers 1752 mensen verspreid over heel België een dagboek bijhouden. Daarin tekenden de deelnemers al hun sociale contacten op tijdens één door toeval toegewezen dag. Eerder onderzoek toonde aan dat het onderscheid werkdag tegenover weekend/vakantiedag belangrijk is om onze dagelijkse sociale contacten te kaderen en dit werd met de nieuwe gegevens bevestigd. Tijdens het weekend hebben we minder maar langere en meer intense contacten met vrienden en familie dan op werkdagen.”

Op koude en droge weekdagen bleken Belgen langere contacten te maken. Van deze weersomstandigheden is tevens geweten dat ze virusoverdracht bevorderen en de kans op infectie verhogen. Deze biologische kenmerken zijn belangrijk om te verklaren dat infectieziektes die via de lucht of via bijvoorbeeld de handen worden overgedragen duidelijk vaker voorkomen tijdens de wintermaanden. Dit onderzoek toont concreet aan dat wijzigingen in ons sociaal contactpatroon ook van belang zijn om het seizoensgebonden voorkomen van infectieziektes te verklaren.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub