ADHD-medicatie werkt niet op de lange termijn

Laatst bijgewerkt: juli 2013

nieuws Negen op tien kinderen met matige tot ernstige ADHD hebben blijvende klachten, ook als ze al geruime tijd worden behandeld met geneesmiddelen. Dat melden onderzoekers van het Amerikaanse Johns Hopkins Children's Center in het Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry. Eerdere onderzoeken hadden al aangetoond dat het effect van geneesmiddelen bij ADHD op korte termijn wel een goed resultaat geven, maar dat dit effect op de langere termijn sterk vermindert.

Het onderzoek volgde gedurende 6 jaar 186 kinderen tussen 3 en 5 jaar waarbij op jonge leeftijd ADHD werd vastgesteld. Na zes jaar kampte bijna 90% van de kinderen nog altijd met ernstige klachten van aandachtsstoornissen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Er bleek geen verschil te zijn in de ernst van de klachten tussen de kinderen die medicatie kregen en kinderen die geen medicatie kregen. De auteurs stippen wel aan dat het niet duidelijk is of dit te maken heeft met een gebrekkige inname van de medicatie of onvoldoende hoge dosissen dan wel met een gebrekkige werking van de geneesmiddelen. Volgens de onderzoekers bestaat er een grote nood aan een betere behandeling en betere geneesmiddelen.

Onderzoekers van de European ADHD Guideline Group schrijven dan weer in het American Journal of Psychiatry dat niet-medicinale behandelingen van ADHD, zoals voedingsaanpassingen en psychotherapie (zoals neurofeedback, cognitieve training, gedragstherapie enz.) weinig effect hebben. Alleen voor een eliminatiediëet waarbij artificiële kleurstoffen werden weggelaten en voor omega 3- en omega 6-supplementen werd een licht positief effect vastgesteld.


bron: Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 2013; DOI: 10.1016/j.jaac.2012.12.007


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram