Aanpak van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

Laatst bijgewerkt: January 2017 | 35 reacties
123m-vr-zw-ziek-misselijk-braken-01-17.jpg

dossier Bij 50 tot 90% van de vrouwen treedt in het begin van de zwangerschap misselijkheid en braken op. De oorzaak is niet goed bekend. In de meeste gevallen is de situatie weinig ernstig, en is er geen risico voor de moeder of het ongeboren kind.
In de meeste gevallen kunnen de nausea en het braken bedwongen worden met niet-medicamenteuze maatregelen.
• Men kan aanraden frequent (om de 2 à 3 uur) kleine hoeveelheden te drinken of te eten (best vetarm).
• vermijden van de geur van voedsel dat misselijkheid uitlokt,
• inname van koolzuurhoudende dranken,
• rust in liggende houding,
• regelmatig frisse lucht.
• Niet onmiddellijk opstaan bij het ontwaken, maar eerst een kleinigheid eten voor je uit bed komt

Frequent worden tegen nausea en braken tijdens de zwangerschap geneesmiddelen genomen. Hun doeltreffendheid is echter niet bestudeerd in degelijke studies, en de informatie over een eventueel risico voor de ongeboren vrucht (teratogeen effect) is meestal beperkt.
Neem alleszins nooit een geneesmiddel op eigen houtje, maar vraag altijd eerst raad aan uw arts.

Geneesmiddelen

- Niet-fenothiazine H 1 -antihistaminica
De doeltreffenheid van de H 1 -antihistaminica bij nausea en braken tijdens de zwangerschap is bestudeerd in meerdere klinische studies.

• Doxylamine is best bestudeerd, zowel qua doeltreffendheid als qua risico van teratogeniteit. De ongewenste effecten bij de moeder zijn vooral slaperigheid en anticholinerge effecten zoals obstipatie en droge mond. Doxylamine is in België noch als specialiteit noch als grondstof te verkrijgen.
• Voor meclozine (Agyrax®, Postafene®), difenhydramine (Benylin®, Nuicalm®)en dimenhydrinaat (Paranausine®) wijzen de gegevens bij de mens niet op een teratogeen effect, maar de ervaring is veel geringer. Meclozine is teratogeen bij het dier.

- Metoclopramide
Metoclopramide (Dibertil®, Docmetoclo®, Metoclopramide EG, Movistal®, Primperan®) is een alternatief voor doxylamine. De doeltreffendheid is niet specifiek bestudeerd bij zwangere vrouwen. De gegevens bij zwangere vrouwen zijn nog vrij gering, maar tonen geen teratogeen risico. Metoclopramide is niet teratogeen bij het dier.

- Fenothiazinederivaten
Er bestaan gegevens over een gunstig effect van de fenothiazinederivaten bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap.
• Voor promethazine (Phenergan®) en chloorpromazine is de ervaring het grootst. Chloorpromazine is in België niet als specialiteit beschikbaar, maar is magistraal te bereiden. Volgens La Revue Prescrire zijn bij braken resistent tegen doxylamine en metoclopramide, in het bijzonder bij onbedwingbaar braken (hyperemesis gravidarum), chloorpromazine of promethazine (Phenergan®) de eerste keuze, naast herstel van de water- en elektrolietenbalans en toediening van vitamine B 1 (thiamine).
• Voor metopimazine (Vogalene®) zijn er geen goede gegevens over gebruik tijdens de zwangerschap, en gebruik tijdens de zwangerschap wordt dan ook afgeraden.

• Voor pyridoxine (vitamine B 6 ) is de doeltreffendheid twijfelachtig. Voor domperidon (Motilium®) , corticosteroïden en ondansetron (Zofran®) zijn de gegevens te beperkt of afwezig, en deze middelen dienen dan ook niet te worden gebruikt.

bron: Folia Pharmaceutica
verschenen op : 06/02/2003 , bijgewerkt op 28/01/2017

35 reacties

Aanpak van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

door Melanie, 18 February 2014 om 09:58

Ik ben voor Het eerst zwanger 7 weken ! Ik was Al misselijk in ochtend mar, Dat. Ging weg in de middag, nu wordt t erger braakneigingen in ochsend en avond. Ik Eet erg weinig! Totaal geen eetlust! Echt Niet fijm. Hoop snel ervan af Te zijn.

HG en ADHD

door anoniem, 16 May 2011 om 22:20

Ik ben in 2002 bevallen van een zoon, na een vreselijke zwangerschap. Ik ben in totaal 6 weken opgenomen geweest in het ziekenhuis en heb tot aan de bevalling gespuugd. Na de bevalling was het gelukkig over en kon ik gaan genieten van onze zoon, een heerlijk kind. Nu is hij 9 jaar en gediagnotiseert met ADHD. Ik vraag me steeds af of mijn zwangerschap hier invloed op gehad kan hebben. Heeft iemand een antwoord op mijn vraag? Alvast bedankt!!

Zofran

door Robin, 22 May 2008 om 17:00

Beste, Ik zou alvast de bijsluiter grondig bestuderen. Zo nodig de fabricant contacteren. Wanneer blijkt dat uw arts hier gn rekening mee gehouden heeft dan moet je hiertegen procederen, volgens mij. Een arts die zn stiel niet kent heeft steeds zware gevolgen.

zofran en zwangerschap

door soesje, 21 May 2008 om 20:05

Heb tijdens de zwangerschap in 2002 3x in het ziekenhuis gelegen i.v.m. misselijkheid. Na 16 weken ong. 30x per dag boven de pot te hebben gehangen trok ik het niet meer. Primperan en emesafene gehad, hielpen beide niet. Na de 20e week zofran voorgescheven gekregen door mijn gynaecoloog, deze hielp wel maar mijn zoon heeft o.a. motorische problemen. las op internet dat zofran niet gegeven mag worden aan zwangere. Is zofran (middel wordt gegeven aan kankerpatienten na chemo) de oorzaak van de medische problemen van mijn zoon?

Misselijkheid

door Anoniempje, 13 February 2008 om 20:32

Ik ben nu 38 weken zwanger en het het einde is eindelijk inzicht. Ik heb ook vanaf week 8 in het ziekenhuis gelegen en aan het infuus + sondevoeding. Emesevene hielp bij mij ook niet. Kreeg toen primperan maar daar wordt je heel suf van. ( in ieder geval ik) Heb nu tijdens mijn zwangerschap homopatische middel geslikt via mn verloskundige doorverwezen. Misschien kan je daar iets mee. SUCCES!!

bekijk alle 35 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub