Wat is het best bij keelpijn: koude of warme dranken?

Laatst bijgewerkt: februari 2020
123-vr-keelpijn-ziek-koorts-drank-griep-170-11.jpg

nieuws Veel mensen worden in de winter geplaagd door keelpijn. Meestal is (acute) keelpijn het gevolg van een infectie met een ziektekiem (virussen en bacteriën). Het afweersysteem reageert daarop met een ontsteking. Soms kunnen die verschillende infecties en ontstekingen samen voorkomen. Wanneer het keelslijmvlies en de amandelen ontstoken zijn, spreekt men soms van een angina. De term angina wordt soms ook gebruikt voor een infectie van de keel door bacteriën (streptokok).

Keelpijn kan ook een van de symptomen van een andere ziekte zijn, zoals een verkoudheid, griep of mazelen. Of het kan een gevolg zijn van irritatie, bijvoorbeeld wanneer je rookt, langdurig in een rokerige omgeving verblijft of door veel praten of schreeuwen.

Ook al is het meestal niet erg, keelpijn kan wel heel vervelend zijn. Eten en drinken en zelfs slikken kan bijvoorbeeld erg pijnlijk zijn. Meestal wordt aangeraden om veel te drinken. In sommige adviezen zal je lezen om vooral koude dranken te drinken, of zelfs om op een ijsblokje te zuigen, of ijscrème te eten. Anderen adviseren warme thee met wat honing of citroen, of een warme kop soep.

Warm of koud, eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Belangrijk is vooral dat je drinkt (en bij kleine kinderen dat je ze zoveel mogelijk laat drinken).

• Koude dranken kunnen kortstondig een licht verdovend effect hebben, wat een aangenaam gevoel geeft. Wees bij kinderen wel voorzichtig met ijsblokjes, ze zouden ze kunnen inslikken. Vermijd ook erg zure dranken (bv. een glas citroensap) die de keel kunnen irriteren.

• Warme dranken zoals soep, kruidenthee met honing en een beetje citroen werken verzachtend en kunnen helpen om slijmen op te hoesten. Vermijd wel te hete dranken die irriterend kunnen werken en zelfs een ontsteking kunnen verergeren.

• Drink liever geen alcohol (bv. een warme grog): dit kan de keel irriteren.

• Als de pijn erg hinderlijk is, kan een pijnstiller helpen, bij voorkeur dan een pijnstiller op basis van paracetamol.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram