ad

Cytomegalovirus (of CMV): gevaarlijk tijdens zwangerschap

Laatst bijgewerkt: mei 2012
kind-cmv-stop-170_560_05.jpg

nieuws Cytomegalovirus (of CMV) is een overal voorkomend virus dat mensen van alle leeftijden kan besmetten.
De meeste kinderen en volwassenen die besmet zijn met CMV hebben geen symptomen en weten meestal zelfs niet dat ze besmet zijn. Anderen kunnen een beetje ziek worden. Symptomen omvatten koorts, keelpijn, vermoeidheid en gezwollen klieren, een ziektebeeld dat sterk vergelijkbaar is met griep of klierkoorts.
Zelfs als er symptomen opduiken naar aanleiding van een CMV besmetting zullen gezonde kinderen en volwassenen altijd genezen én geen gevolgen ondervinden op lange termijn.
Ongeboren baby’s en mensen met verzwakte afweer kunnen echter wel ziek worden en/of ernstige gevolgen ondervinden op lange termijn.

CMV komt voor in onze lichaamsvochten, zoals urine, speeksel, stoelgang, moedermelk, bloed, tranen, sperma en vaginaal vocht. U kan besmet geraken met CMV wanneer u in contact komt met deze lichaamsvochten. Van mens tot mens kan het dus overgedragen worden door persoonlijk contact: kussen, seksueel contact, of door het overbrengen van speeksel of urine van een besmet persoon via handen naar je eigen neus of mond. Peuters of oudere kinderen die CMV hebben, kunnen het virus doorgeven via hun urine of speeksel aan hun moeder.
Zwangere vrouwen worden meestal besmet door intensieve contacten met een besmet kind. Vooral op plaatsen waar kleine kinderen intensief samen leven/spelen (kribbes, kleuterklassen, tehuizen, ....) zien we een sterke verspreiding van het CMV onder de kinderen van 1 tot 4 jaar oud.

Ongeveer 1/3 van de vrouwen die tijdens hun zwangerschap voor de eerste maal geïnfecteerd worden door CMV geven het virus door aan hun ongeboren kind. In Vlaanderen worden per 1000 geboorten 5 tot 10 baby’s geboren met een congenitale CMV-infectie. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals een groeiachterstand en ernstige gehoor- of gezichtsproblemen en ontwikkelingsachterstand.
Daarom worden zwangere vrouwen in ons land in het begin van de zwangerschap systematisch getest of ze al CMV hebben gehad. Dat gebeurt via een eenvoudig bloedonderzoek. Als u nog niet in contact bent geweest bent met het cytomegalievirus is een goede handhygiëne belangrijk om het risico op infectie te
verminderen.

Vrouwen die reeds geïnfecteerd waren voor hun zwangerschap kunnen het virus ook doorgeven aan hun ongeboren kind, maar dit is zeldzaam.
CMV kan ook doorgegeven worden aan de baby op het moment van de geboorte door contact met vaginaal vocht of later via borstvoeding. Dat is meestal niet erg.

Morgen: Hoe kan u een infectie met Cytomegalovirus (CMV) tijdens de zwangerschap vermijden?

zie ook artikel : Cytomegalovirus (CMV): gevaarlijk tijdens zwangerschap


bron: Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad


pub