Zoekresultaten voor zona (10 artikels)
9/09/2022 - Gordelroos of zona is een pijnlijke bandvormige huiduitslag, meestal aan één kant van het lichaam, die veroorzaakt wordt door het varicella zoster virus (HZV). Dat virus veroorzaakt bij kinderen wind- of waterpokken (varicella), maar kan bij het ouder worden weer opflakkeren en zona veroorzaken.
28/07/2013 - Waterpokken (Varicella) en zona zijn virale aandoeningen die veroorzaakt worden door het herpes zoster virus. Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) raadt het gebruik van niet-steroidale ontstekingsremmers (NSAID’s) ten stelligste af.
24/01/2025 - Zona of gordelroos is een opflakkering van de waterpokken die men op jeugdige leeftijd doormaakte. Het virus ook de ogen aantasen en zo het hoornvlies en het netvlies beschadigen, met ernstige gevolgen voor het gezichtsvermogen. Snel handelen is cruciaal.
6/03/2011 - Een aantal landen (de VS, Australië en Duitsland) is begonnen met het inenten van kinderen tegen windpokken. In België maakt dit vaccin momenteel geen deel uit van de aanbevolen vaccins voor kinderen.
10/04/2025 - Bij 10 tot 25 procent van de mensen met zona houden pijn en/of jeuk langdurig aan. Als deze pijn na drie maanden nog aanwezig is, spreekt men van postherpetische neuralgie (PHN).
19/10/2020 - Windpokken, waterpokken, wijnpokken, varicella zoster, zona... De aandoening kent veel verschillende namen, maar hoe herken je ze? En vooral: wat is de beste manier om de huiduitslag te behandelen?
29/07/2011 - Er bestaat mogelijk een verband tussen een opstoot van herpes zoster (‘zona’) en Multiple Sclerose.
17/09/2002 - Regelmatig contact met kinderen met waterpokken vermindert bij volwassenen de kans op zona of gordelroos. Dat constateert A. Thomas (London School of Hygiene and Tropical Medicine) in het medische vakblad The Lancet op grond van een onderzoek onder ruim 700 personen.
4/04/2025 - Gordelroos kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals een chronische zenuwpijn die maanden tot jaren kan aanhouden. Vaccinatie vermindert het risico op zowel gordelroos als de langdurige pijnklachten die ermee gepaard kunnen gaan, en zou zelfs het risico op dementie verkleinen.
1/12/2013 - Wanneer is een HIV-test aan te raden? Indien u zich zorgen maakt over een mogelijke HIV-infectie kunt u best overleggen met uw huisarts of een gespecialiseerd centrum of een hiv-test nodig is.