ad

Kan je je laten vaccineren tegen gordelroos of zona?

Laatst bijgewerkt: februari 2021
123_huiduitslag_zona_gordelroos.jpg

nieuws

Gordelroos, ook wel zona genoemd, is een vervelende huidaandoening, die vooral bij ouderen voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazoster-virus. Dit virus is één van de acht herpesvirussen. Vaccinatie is mogelijk ter preventie van gordelroos.

In Europa zijn twee vaccins tegen gordelroos goedgekeurd door het European Medicine Agency (EMA), de organisatie die de toetsing van medicijnen en vaccins voor Europa uitvoert.  Het Zostavax-vaccin kreeg in 2006 groen licht van het EMA en is lange tijd het enige goedgekeurde vaccin geweest tegen gordelroos. In 2018 is daar het Shingrix-vaccin bijgekomen. De beide vaccins zijn ontwikkeld om gordelroos en post-herpetische pijn (beiden zijn gevolgen van dezelfde virusinfectie) te voorkomen bij volwassenen boven de 50 jaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen te benoemen.

Verschillen tussen vaccins tegen zona of gordelroos

  • Werkzaamheid: Het Shingrix-vaccin voorkomt meer dan 90% van de gordelroos-gevallen. Het Zostavax-vaccin is slechts in ongeveer 50% van de gevallen effectief in de preventie van deze ziekte.
  • Beperkingen: Het Zostavax-vaccin kan niet worden toegediend aan mensen met een slecht functionerend immuunsysteem. Aangezien dit een belangrijke doelgroep is voor vaccinatie, is dit een behoorlijke beperking.  Daarnaast kunnen zwangere vrouwen niet worden ingeënt met dit vaccin. Er is geen reden om aan te nemen dat het Shingrix-vaccin niet geschikt zou zijn voor deze doelgroepen. 
  • Werkingsduur: Eén van de nadelen van het Zostavax-vaccin is dat de beschermingsgraad sterk afneemt met de jaren. In het eerste jaar beschermt het vaccin nog voor 60-70% tegen gordelroos, maar na zeven tot acht jaar is de beschermingsgraad afgenomen tot 20-30%. Het Shingrix-vaccin is pas recentelijk ontwikkeld. Daarom zijn er nog geen lange-termijn studies gedaan over de werkingsduur van dit vaccin. Op basis van de hoge beschermingsgraad van het Shingrix-vaccin verwacht de Nederlandse gezondheidsraad echter dat de werkzaamheid ook op langere termijn goed zal zijn.
  • Prijs: Het Shingrix-vaccin is aanzienlijk duurder dan het Zostavax-vaccin. In Nederland betaal je 350,10 euro voor de twee benodigde injecties van het Shingrix-vaccin. Inenting met het Zostavax-vaccin kost 148,63 euro. 
  • Beschikbaarheid: Het recent ontwikkelde Shingrix-vaccin is momenteel (januari 2021) niet beschikbaar in België. In Nederland is het vaccin sinds juli 2020 wel verkrijgbaar. De hoge vraag naar het Shingrix-vaccin in landen waar het vaccin al eerder beschikbaar was, heeft ervoor gezorgd dat de producent van het vaccin België nog niet van een voorraad heeft kunnen voorzien.

Welk vaccin is het beste tegen zona of gordelroos?

Afgezien van de kosten is het Shingrix-vaccin superieur aan het Zostravax-vaccin. Zowel de beschermingsgraad, de werkingsduur en de geschiktheid van het Shingrix-vaccin voor een groter deel van de bevolking, maken dit vaccin beter dan het Zostravax-vaccin. Maar omdat de eerste niet beschikbaar is in België (situatie dd januari 2021), ben je vooralsnog aangewezen op het Zostravax-vaccin om gordelroos te voorkomen.

In België is het uitgangspunt van de hoge gezondheidsraad dat het Zostravax-vaccin kan worden overwogen bij mensen tussen de 65 en de 79 jaar. Voor wie een medische behandeling moet ondergaan waarbij het immuunsysteem wordt onderdrukt en 50 jaar of ouder is, bestaat een toegevoegd advies. Bij deze groep mensen kan worden overwogen om de vaccinatie ten minste 4 weken voor aanvang van de behandeling toe te dienen. 

Het Zostravax-vaccin kent weinig bijwerkingen en de vaccinatie gebeurt met één injectie.

Als je wilt weten of het voor jou nuttig is om je te laten vaccineren tegen gordelroos, kan je het best je huisarts raadplegen. 

Lees ook: Twaalf vragen over zona of gordelroos

Bronnen:
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/zostavax
https://www.gsk.com/en-gb/media/press-releases/shingrix-approved-in-europe-and-japan-for-the-prevention-of-shingles-in-adults-aged-50-and-over/
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2019/07/15/vaccinatie-tegen-gordelroos
https://gskpro.com/en-us/products/shingrix/supply-update/
https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/9209_hgr_advies_zonaa5_pdt.pdf
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/v/varicella_zostervaccin__shingrix_


bron: Robert van den Heuvel, gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub