Eieren van eigen kippen ongezond?

nieuws Eieren van eigen kippen zijn waarschijnlijk minder gezond dan eieren die u in de winkel koopt. Onderzoek in opdracht van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid toonde enkele jaren geleden namelijk aan dat eieren van scharrelkippen in de tuin 3 tot 5 keer meer dioxine bevatten dan toegelaten. Ze bevatten ook te veel dioxineachtige pcb's en - in mindere mate - zware metalen, zoals lood. In enkele eieren werd ook het gevaarlijke insecticide DDT gevonden, dat al jaren verboden is.
Bij normale consumptie van deze eieren (2 à 3 per week) is er evenwel geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Wie echter dagelijks 2 of 3 van die eieren eet, kan wel te hoge dosissen van o.m. dioxine en PCB’s binnenkrijgen.
U kan een aantal maatregelen nemen om de concentraties schadelijke stoffen in uw eieren te verminderen.

• Het dioxine zit in de grond. Probeer dus te vermijden dat uw kippen veel in de grond pikken.
- Voer ze binnen in hun hok, op een verharde vloer. Groenteafval kan u ook buiten op een verhard oppervlak uitstrooien. Of in een ruif (bv. brandnetels) of aan een touw omhoog hangen (bv. kolen).
- Zorg ervoor dat de kippen een voldoende grote ruimte hebben waar bij voorkeur gras groeit. Hoe dichter de grasmat, hoe minder gronddeeltjes ze oppikken. Met een uitloop van 25 vierkante meter uitloop per kip kan er gras groeien. Laat op een kleine oppervlakte dus niet te veel kippen lopen.
- U kan ook de hele kippenren verharden of bedekken met strooisel. Bedek naakte plekken in de kippenren alleszins met houtzaagsel of houtsnippers.
- Leg eventueel een zandbak aan in het kippenhok waarin de kippen kunnen scharrelen.

• Het kippenvoer speelt ook een rol. Dioxines stapelen zich op in de vetfractie van dieren en vissen. Voeders met dieren- of vismeel zijn daarom mogelijke bronnen van dioxines. Ook gebruikte olieën en oud frituurvet horen niet thuis in de voederbak van kippen.

• Stook geen vuurtje in de tuin en zeker niet in het kippenhok.
75% van de dioxines in Vlaanderen zouden afkomstig zijn van verwarming van vaste brandstoffen (steenkool, hout, ...) en vuurtjes in open lucht of in tonnen bij particulieren. Vooral de verbranding van plastic en behandeld of geverfd hout maakt dioxines vrij. Als zulke zaken verbrand worden in de kippenren, en de kippen nadien lustig scharrelen en pikken in de restanten en de asse, zullen ze hoge hoeveelheden dioxines opnemen.

• U kan ook laten onderzoeken of de bodem in uw tuin al dan niet besmet is met dioxines. Als u in een landelijke omgeving woont, zonder belangrijke industriële activiteiten of verbrandingsovens, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken. Woont u in stedelijk gebied met industriële activiteit, dan kan u steeds contact opnemen met het Meldpunt van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Meldpunt voor de consument – FAVV
WTC III, Simon Bolivarlaan 30, 1000 Brussel
T. 0800-13 550
e-mail: meldpunt@favv.be
U kan ook een bodemstaal nemen, en laten bezorgen aan de Bodemkundige Dienst van België (www.bdb.be). Probleem is echter de kostprijs: ong. 800,00 euro voor één bodemstaal...
Een andere optie is om de eieren van uw kippen rechtstreeks te laten ontleden. De prijs schommelt tussen 500 à 600 euro per analyse. Nog steeds een dure zaak dus.

Salmonella
Een tweede mogelijk risico is salmonella. Eieren van eigen kippen kunnen net als eieren die u in de winkel koopt salmonellakiemen bevatten. Waar eieren die u in de winkel koopt afkomstig zijn van legkippen die gevaccineerd zijn tegen salmonella of waarvan de eieren gecontroleerd worden op salmonella, is dat natuurlijk niet het geval met uw scharrelkippen.

Ook dit hoeft geen probleem te zijn, maar toch neemt u het best enkele voorzorgsmaatregelen:
• Raap dagelijks de eieren en leg ze onmiddellijk in de koelkast.
• Gebruik liever geen rauwe eieren van eigen kweek, en als u dat toch wil doen, gebruik dan alleen kakelverse eieren.
• Voor kleine kinderen, zwangere vrouwen, zieken en oudere mensen is het zeker aan te raden om geen rauwe eieren te gebruiken (mayonaise, bavarois, licht gekookte eieren, etc).

Meer info:
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (www.favv.be).


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram