Hoe reizigersdiarree voorkomen?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

dossier Heb je dit jaar voor een warme, exotische vakantiebestemming gekozen? Fantastisch. Voordat je aan het inpakken gaat, vergeet geen rekening te houden met deze belangrijke tips.

Zij kunnen ervoor zorgen dat de langverwachte droomreis ter plaatse niet wordt verstoord door een voedselvergiftiging en een vervelende diarree, ook bekend onder de naam reizigersdiarree of 'turista'. Denk niet te snel, mij overkomt het niet. Eén reiziger op drie krijgt ermee te maken. Voedsel en water zijn de belangrijkste bronnen van infectie.

Hygiëne, hygiëne, hygiëne, …

Door te letten op wat je eet en drinkt kan je waarschijnlijk geen diarree voorkomen, wél de kans op een ernstige diarree verminderen. Ook elementaire handhygiëne vermindert de kans op ernstige infecties. Je hoeft je echter niet schuldig te voelen als je na het eten van lokale specialiteiten diarree zou krijgen. Reizen is nu eenmaal ook nieuwe dingen proeven... 

Voedselhygiëne 
Vermijd in de mate van het mogelijke ongekookt of ongebakken voedsel, zoals:
  • rauwe groenten;
  • ongeschild fruit, fruit dat reeds geschild is en fruit dat er beschadigd uitziet;
  • rauwe of onvoldoende gekookte vis en zeevruchten;
  • rauw of onvoldoende gebakken vlees,
  • niet-gepasteuriseerde of ongekookte melk en melkproducten (o.a. kazen, roomijs...),
  • gerechten op basis van rauwe of onvoldoende gekookte eieren (mayonaise, sommige desserts);
  • gerechten die wel werden gekookt maar nadien lang op kamertemperatuur werden bewaard;
  • koude buffetten, vooral wanneer het voedsel rechtstreeks met ijs wordt gekoeld;
  • onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op. Ook markten, straatstalletjes en restaurants of verkooppunt met veel vliegen, zijn te mijden.
Kies dus voor:
  • vers bereide voedingswaren die voldoende doorbakken of verhit zijn en warm worden opgediend;
  • geschild fruit dat je zélf schilt;
  • gesteriliseerde producten, bijvoorbeeld in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar. Vacuüm verpakt vlees of vleeswaren zijn niet houdbaar. 
Dranken
  • Drink in landen met een lage hygiënische standaard geen leidingwater. Gebruik ook geen leidingwater om groenten te spoelen.
  • Flessenwater is te verkiezen, op voorwaarde dat de flessen in jouw bijzijn geopend worden (opletten voor frisdranken in flesjes met opnieuw gebruikte kroonkurken). Niet alle ter plaatse gebottelde mineraalwaters zijn echter veilig.
  • Gashoudende dranken zijn iets veiliger omdat ze een wat hogere zuurtegraad hebben, er kan ook moeilijker met de kroonkurken geknoeid worden.
  • Indien er geen flessenwater ter beschikking is, zijn thee of koffie een goed alternatief (bereid met gekookt water). In sommige landen is het wel gebruikelijk om voor het serveren ongekookt koud water bij de hete thee of koffie te voegen.
  • IJsblokjes zijn maar zo veilig als het water dat er voor gebruikt wordt en zijn daarom te wantrouwen, zelfs wanneer ze gebruikt worden in alcoholische dranken (sommige micro-organismen kunnen overleven in ijs). Gebruik alleen ijsblokjes van gekookt water.
  • Tanden poetsen met leidingwater kan een risico inhouden, hoewel dit meestal gering is.
Lichaamshygiëne 

  • Handen wassen met water en zeep vóór het koken, het eten, en na het gebruik van het toilet.
  • Personen die buikpijn en/of diarree hebben, moeten uit de keuken blijven en hun handen vaak en goed wassen, zeker na het gebruik van het toilet.
  • Neem eventueel een flesje desinfecterende ‘zeep-zonder-water’ (alcoholhoudende gel) mee. Met deze gel kunt u de handen overal bacterievrij maken. Desinfecterende doekjes hebben hetzelfde effect.
  • Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel af in zuiver water. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze snel.
  • Het inslikken van water tijdens het zwemmen is eveneens een belangrijke bron van besmetting. 

zie ook artikel : Hoe drinkwater ontsmetten?

Preventieve inname van antibiotica

Het preventieve gebruik van antibiotica of andere geneesmiddelen wordt door Belgische reisexperts afgeraden. Alleen in zeldzame gevallen kunnen preventief antibiotica overwogen worden. Een snelle zelfbehandeling (zie verder) is echter een uitstekend alternatief. Gebruik geen antibiotica die u nog liggen hebt, maar raadpleeg altijd een arts.

zie ook artikel : Antibiotica bij reizigersdiarree

Word je toch het slachtoffer van krampen, misselijkheid en diarree?

123-wc-papier-rol-diarree-constip-meisje-04-18.jpg
Blijf dan steeds voldoende drinken om uitdroging te vermijden (2 tot 3 liter per dag). Voorzie eventueel wat extra zout in de vorm van bouillon, soep, zout flessenwater of zoute koekjes. Neem lichte, kleine, frequente maaltijden van 'onverdacht' voedsel. Blijft de diarree langer dan een paar dagen aanhouden in tamelijk ernstige vormen en heb je last van koorts, braken en bloedverlies via de stoelgang, raadpleeg dan meteen een arts. Diabetespatiënten en zwangere vrouwen moeten bij diarree altijd een arts consulteren.

zie ook artikel : Reizigersdiarree: oorzaken, symptomen en behandeling

Meer info: www.itg.be






pub