Er is water en water

Laatst bijgewerkt: november 2015
123-water-kraan-drinkb-leefm-170_03.jpg

dossier We zijn het er allemaal over eens. Water is essentieel om te overleven. Een mens kan enkele weken in leven blijven zonder voedsel. Zonder vocht hou je het maar een paar dagen vol. Elke dag 1,5 liter drinken is de boodschap. Wie sport of zware lichamelijke arbeid verricht en meer vocht verliest door transpiratie wordt aanbevolen om meer te drinken. Idem in tijden van grote warmte in de zomer.

Water is de ideale dorstlesser: het bevat geen vet, geen cholesterol en geen calorieën. Regelmatig water drinken onderdrukt bovendien het hongergevoel. Een ideale slankhouder dus.

Er is keuze te over. Je vindt water met of zonder bubbels, verschillende soorten water met een eigen subtiele smaak of een specifieke mineralensamenstelling of je houdt het eenvoudig en tapt gewoon water van de kraan. Ten slotte kan je je ook laten verleiden door een charmante of prachtige fles die zo op de gastentafel kan. Welke soort je ook in de handel koopt, op de kwaliteit wordt van bovenaf steeds nauwlettend toegezien.

Welke soorten water zijn er?

Leidingwater wordt geleverd via het openbaar waterleidingsnet en is geschikt voor menselijke consumptie. Het is wettelijk onderworpen aan regelmatige controles van verschillende parameters en moet voldoen aan bepaalde maximaal toelaatbare waarden (bv. chloor) en bepaalde minimumwaarden (bv. calcium- en magnesiumgehalte).

Bronwater is afkomstig van een bron die wordt bevoorraad door oppervlakkige waterlagen. Hierdoor is de chemische samenstelling seizoensgebonden, dit wil zeggen beïnvloedbaar door de atmosferische neerslag en het klimaat. Dit betekent ook dat contaminanten (ongewenste bestanddelen) snel de kwaliteit van bronwater kunnen aantasten. Daarom moet er steeds streng worden toegezien op de kwaliteit van bronwater.

Natuurlijk mineraalwater is afkomstig van dieper gelegen lagen uit een strikt afgebakend geologisch gebied. De samenstelling en de temperatuur van het water is zeer stabiel binnen natuurlijke schommelingen, ongeacht de wisselende seizoensomstandigheden. Voor mineraalwater schrijft de wet geen normen voor wat betreft de gehaltes aan minerale zouten. Natuurlijk mineraalwater mag niet in de handel worden gebracht zonder voorafgaande toelating van de Minister van Volksgezondheid op basis van een verslag van de Algemene Eetwareninspectie.

Lees ook: Water doet leven!
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram