Kersensap tegen darmontsteking (colitis ulcerosa)?

Getty_kersen_tak_2025.jpg

nieuws

Volgens een nieuw klinisch onderzoek van de Universiteit van Hertfordshire kan Montmorency-kersensap een natuurlijke aanvulling zijn op de behandeling van colitis ulcerosa. Bij mensen die zes weken lang tweemaal daags kersensap dronken, daalde de ontsteking in hun darmen met 40%, en hun levenskwaliteit verbeterde met 9%.

Lees ook: Hoe gezond zijn kersen?

Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm. Het valt onder de inflammatoire darmziekten (IBD), net als de ziekte van Crohn. In België heeft ongeveer 1 op de 1000 mensen colitis ulcerosa.

Typische klachten zijn:

  • Buikpijn
  • Diarree, soms met bloed
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies

De aandoening kan het dagelijks leven zwaar beïnvloeden. Veel mensen nemen levenslang ontstekingsremmers, immunosuppressiva of krijgen zelfs een operatie.

Lees ook: Chronische inflammatoire darmziekten: 'Onzichtbare symptomen, maar grote impact op dagelijks leven'

Wat onderzocht men met kersensap?

Montmorency-kersensap, sap dat wordt gemaakt van de zure Montmorency-kers, is rijk aan anthocyanen. Dat zijn natuurlijke antioxidanten die de rode kleur geven aan kersen, bramen en andere donker fruit. Ze kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam af te remmen. De onderzoekers wilden weten of Montmorency-kersensap specifiek de ontstekingen in de darm kan verlagen.
Hoe ging het onderzoek in z’n werk?

  • Deelnemers: 35 mensen met colitis ulcerosa
  • Duur: 6 weken
  • Wat namen ze? Twee keer per dag 130 ml verdund Montmorency-kersensap
  • Vergelijking: Sommige kregen een placebo-drankje (zonder werkzame stoffen)

Alle deelnemers bleven hun gewone medicatie gebruiken. Mensen met allergieën, auto-immuunziekten of infecties deden niet mee.

Wat waren de resultaten?

In het bloed zagen de onderzoekers geen grote veranderingen, maar de resultaten in de stoelgang waren veelbelovend.

  • 9% betere levenskwaliteit: Deelnemers voelden zich fysiek en mentaal iets beter.
  • 40% minder calprotectine: Dat is een eiwit dat in de ontlasting voorkomt bij darmontstekingen. Artsen gebruiken een calprotectinetest in de ontlasting om te zien hoe actief de ontsteking is. Het voordeel is dat je hiervoor geen belastende darmonderzoeken zoals een colonoscopie nodig hebt. Minder calprotectine betekent minder ontsteking. Een daling van 40% in calprotectine is dus een belangrijke verbetering.

Conclusie
Montmorency-kersensap is geen vervanging voor je medicijnen, maar het zou wel een natuurlijke aanvulling kunnen zijn. Het kan:

  • De ontsteking in je darmen verminderen
  • Je algehele welzijn licht verbeteren
  • Mogelijk zwaardere behandelingen of een operatie langer uitstellen

Overleg altijd met je arts voordat je nieuwe supplementen gaat gebruiken.

Bronnen:
Darshan S Kelley , Yuriko Adkins , Kevin D Laugero  (2018). A Review of the Health Benefits of Cherries. Nutrients.; Mar 17;10(3):368. 
  https://health.clevelandclinic.org
  Kerry S Kuehl , Erica T Perrier , Diane L Elliot , James C Chesnutt (2010). Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr.; May 7;7:17. 
  Kyle Levers et al. (2016). Effects of powdered Montmorency tart cherry supplementation on acute endurance exercise performance in aerobically trained individuals. J Int Soc Sports Nutr.; May 26;13:22. 
  Jasvinder A Singh (2017). Gout and comorbidity: a nominal group study of people with gout. Arthritis Res Ther.; Sep 15;19:204. 
  Yuqing Zhang , Tuhina Neogi , Clara Chen , Christine Chaisson , David Hunter , Hyon K Choi (2013). Cherry Consumption and the Risk of Recurrent Gout Attacks. Arthritis Rheum.; Dec;64(12):4004–4011.
  https://health.clevelandclinic.org
  https://my.clevelandclinic.org
  https://www.voedingscentrum.nl 
  https://www.diabetesfonds.nl 
  Asal Ataie-Jafari, Saeed Hosseini, Farzaneh Karimi, Mohammad Pajouhi (2008). Effects of sour cherry juice on blood glucose and some cardiovascular risk factors improvements in diabetic women: A pilot study. Nutrition & Food Science. 18 July
  Gonçalves J., Simão A.Y., Soares S., Gameiro C., Almeida E., Rosado T., Luis Â., Gallardo E., Duarte A.P. Prunus avium L.: Composition, analysis and health benefits. In: Schneider W., editor. Prunus: Classification, Cultivation and Toxicity. 1st ed. Volume 1. Nova Publisher Inc.; New York, NY, USA: 2020. pp. 73–125. 
  Lara R S Fonseca , Gonçalo R Silva , Ângelo Luís , Henrique J Cardoso , Sara Correia , Cátia V Vaz , Ana P Duarte , Sílvia Socorro (2021). Sweet Cherries as Anti-Cancer Agents: From Bioactive Compounds to Function. Molecules. May 15;26(10):2941. 
  Jonathan Sinclair, Graham McLaughlin, Robert Allan, Johanne Brooks-Warburton, Charlotte Lawson, Shan Goh, Terun Desai, Lindsay Bottoms (2025). Health Benefits of Montmorency Tart Cherry Juice Supplementation in Adults with Mild to Moderate Ulcerative Colitis; A Placebo Randomized Controlled Trial. Life (Basel). Feb 17;15(2):306.
   https://www.uza.be
  https://www.gezondheidenwetenschap.be
  https://darmspecialist.com

bron: Dr.ir. Eric De Maerteleire
auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram