Tips voor veilig zwemmen met kinderen

123-kind-zwemmen-vijver-09-16.jpg

dossier

Wist je dat kinderen al kunnen verdrinken in water met een diepte van amper 5 cm? Zonder dat je het merkt; kinderen die verdrinken, zakken geluidloos onder water zonder te huilen of te spartelen. Binnen 2 minuten is je kind bewusteloos en binnen 4 tot 6 minuten heeft het onherstelbaar letsel opgelopen. Wat kan je doen om je kind zo veilig mogelijk te laten zwemmen en spelen in het water? 

Lees ook: 10 tips om veilig te zwemmen

Lees ook: De verschillende soorten zwemhulpmiddelen voor kleine kinderen

Veilig zwemmen: 12 regels voor kinderen

  1. Leer kinderen om te gaan met water en blijf altijd opletten.
  2. Ook al heeft je kind een zwembrevet, dan wil dat niet zeggen dat je kind waterveilig is. Je kan kinderen tot en met zes jaar in ieder geval nog niet zelfstandig laten zwemmen. Blijf dus altijd in de buurt. Dat geldt ook voor het zwembad in je achtertuin. Leer je kind ook aan om nooit over het hekwerk of door gesloten poortjes te gaan om naar een toezichtloos zwembad te gaan.
  3. Ga alleen zwemmen in vijvers of plassen waar dat is toegelaten en waar er toezicht is. Aan zee mag je alleen zwemmen in bewaakte zones. Volg de instructies van de redders stipt op.
  4. Respecteer in tropische zwemparadijzen de voorschriften qua leeftijd/hoogte van de verschillende glijbanen en attracties, en behoud bij de glijbanen voldoende afstand.
  5. Let bij het zwemmen in open water op de stroming. Vooral in zee onderschatten mensen nog wel eens de kracht van stromend water.
  6. Ga met je kind niet te diep het water in. Te diep is: als het water boven zijn of haar heupen staat. Voor kleine kinderen is een stuk ondergelopen strand ideaal. Het water is daar ook meestal warmer.
  7. Zwemmen in open water is anders dan in een zwembad. De diepte is moeilijk in te schatten, omdat de bodem vaak niet te zien is. Door het vaak koude water kan er kramp ontstaan of onderkoeling.
  8. Leer je kind dat het niet in open water mag duiken of springen, omdat je nooit weet hoe diep het is en wat er op de bodem ligt.
  9. Draag voetbescherming als je zwemt aan rotsige stranden of rivieren.
  10. Gebruik de juiste hulpmiddelen, aangepast aan de leeftijd en het gewicht van je kleintje.
  11. Wees extra voorzichtig met luchtbedden en opblaasbootjes in open water.
  12. Doe je kind bij het varen altijd een reddingsvest aan.

Lees ook: De juiste zwemkledij kan je redden van verdrinking

Lees ook: Zwemmen in vervuild (zwembad)water: welke ziektes kan je krijgen?

Bronnen:
https://www.veiligheid.nlhttps://www.chp.edu
https://www.safekids.org
https://health.clevelandclinic.org


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram