10 Tips om veilig te zwemmen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws 1. Ga alleen zwemmen in vergunde zwem- en recreatiezones of waar ook veel andere toeristen zwemmen. Zwem bij voorkeur alleen op plekken waar een redder toezicht houdt. Ga zeker nooit zwemmen op plekken waar dat uitdrukkelijk verboden is, ook als u een ervaren zwemmer bent.
Bij zwemmen in zee moet u altijd rekening houden met gevaarlijke stromingen en getijden. Blijf weg van golfbrekers, pieren en andere constructies. Daar kunnen gevaarlijke stromingen optreden.

2. Wie niet of niet goed kan zwemmen mag zich slechts tot aan borsthoogte in het water begeven en moet altijd contact met de grond blijven houden.

3. In tropische landen is het af te raden om in (zoet) oppervlaktewater (zeker stuwmeren, maar ook rivieren) te zwemmen of te baden.

4. Ga nooit alleen zwemmen, surfen of duiken.

5. Test het water alvorens erin te springen. Koud water kan het lichaam immers shockeren en uw bloeddruk en hartslag de hoogte injagen. Koud water gaat ook de spierreactie vertragen, waardoor het moeilijker is om te (blijven) zwemmen.
Ga ook beter niet zwemmen na urenlang zonnebaden.

6. Duik nooit in ondiep water of water met weinig doorzicht: het water kan immers minder diep zijn dan gedacht.

7. Ga nooit zwemmen als u dronken bent, en zwem ook liever niet in het donker.

8. Verlaat bij onweer en bliksem zo snel mogelijk het water en zoek beschutting.

9. Raakt u toch in de problemen, blijf dan vooral kalm en zwem nooit tegen de stroming in. Probeer om evenwijdig met de kust te zwemmen, om uit de muistroom te geraken. Eens u uit de stroming bent, probeert u schuin naar het strand te zwemmen. Indien dat niet lukt, laat u zich best gewoon meedrijven tot de stroming minder sterk wordt. Probeer ook de aandacht te trekken door te roepen of door met de arm te zwaaien.

10. Ziet u iemand in de problemen? Waarschuw dan zo snel mogelijk een redder, tracht de drenkeling iets drijvend (reddingsband of –vest, opblaasbal) toe te gooien. Hang vooral de held niet uit: veel mensen komen zelf in de problemen als ze iemand proberen te redden.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram