De verschillende soorten zwemhulpmiddelen voor kleine kinderen

dossier Er zijn maar weinig dingen zo schattig als een kindje dat zich uitleeft in en rond het zwembad. Normaal is er wel een badmeester in de buurt, maar een ongeluk is snel gebeurd. Zwemvestjes en zwembanden zijn geen overbodige luxe, maar welk soort zwembandje gebruik je wanneer?

Babyzwemkraag

Een babyzwemkraag is een opblaasbare band die om de nek van je kindje zit. Geschikt voor kindjes van 0 tot ongeveer 2 jaar. Het voordeel is dat je baby of peuter zo vrij kan bewegen in het water. Zorg uiteraard wel dat de band niet te veel spant, zodat je kindje nog goed kan blijven ademen. Blijf ook altijd in de buurt.

Zwemzitje

Een zwemzitje of 'baby float' is een opblaasbare band waarin je kindje ín het water kan zitten. De kans op kapseizen is klein, maar niet onbestaand, dus laat je kindje nooit alleen.

Zwemvleugels

In de volksmond worden zwemvleugels ook wel zwembandjes genoemd. Hoewel er voor verschillende leeftijden bestaan, kan je ze beter pas gebruiken als je kindje al redelijk goed in het water kan bewegen. Doe de vleugels om de bovenarmen van je kind, dicht bij de oksels en blaas ze daarna op. Zorg dat ze mooi 'rechtop' staan, en dat de ventielen goed ingedrukt en gesloten zijn.

Zwemband

Een zwemband is een ring, waar je kindje wel doorheen kan. Als je kindje nog niet kan zwemmen, gebruik je hem best in combinatie met zwemvleugels.

Zwempakje met drijvers

In sommige zwempakjes zitten drijvers verwerkt rond het middel en de hals, waardoor je kind een horizontale positie krijgt in het water, wat ideaal is om zwemslagen te kunnen oefenen. Kinderen die nog te jong zijn om zwemslagen aan te leren, kunnen met hun benen trappelen om opnieuw verticaal te komen. Kinderen die nog niet kunnen trappelen om zo het hoofd boven water te houden, kunnen beter nog even zwemvleugels gebruiken. Lees ook: Tips voor een autoreis met kinderen Gaan zwemmen met je baby: do’s en don’ts 7 spelletjes om je baby en peuter af te koelen bij een hittegolf Bronnen: www.consumentenbond.nl www.veiligheid.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram