41 weken zwanger

minimi_week41.jpg

dossier

Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen bevalt na de uitgerekende datum. Een zwangerschap van 41 weken is dus zeker geen uitzondering. Pas na 42 weken zwangerschap ben je echt overtijd. Als niets erop wijst dat de bevalling snel gaat beginnen, is de kans groot dat de bevalling wordt ingeleid.

Ondertussen gaan de controles bij je verloskundige gewoon door. Waarschijnlijk zal je nu twee keer per week door de gynaecoloog onderzocht worden.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de zevende zwangerschapscontrole?

Mama tijdens week 41

  • Indien je in deze week nog niet bent bevallen, zal dit echt de laatste week zijn van de zwangerschap. De verloskundige zal controleren of er nog voldoende vruchtwater aanwezig is. Wanneer dit niet het geval is zal de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden.
  • Indien de arbeid niet spontaan op gang komt binnen de 10 dagen na de uitgerekende datum, of als er een andere medische reden is (groeivertraging, zwangerschapsvergiftiging, …) wordt de bevalling ingeleid.

Je baby tijdens week 41

Je baby is nu waarschijnlijk meer dan 50 cm lang en weegt tussen 3400 en 4000 gram. In week 41 groeit je baby niet zo veel meer.

Er wordt gekeken of de conditie van je baby nog goed genoeg is om af te wachten tot je de 42 weken passeert, of dat de bevalling eerder moet ingeleid worden. Volgens de ‘Richtlijn voor goede klinische praktijk bij laag risico bevallingen’ van het KCE kan de bevalling ingeleid worden vanaf 41 weken zwangerschap, zeker als de conditie van de foetus achteruitgaat.

Lees ook: Wat is de apgarscore en hoe wordt die berekend?

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram