Voor jou gelezen op Famme.be

Wat je altijd al wou weten over een doe-het-zelf zwangerschapstest

Laatst bijgewerkt: januari 2019
123_av_zwangerschapstest.jpg

nieuws

Een zwangerschapstest kan verwarrend zijn. De instructies op de verpakking staan in een extreem klein lettertype, er zijn honderden veelvoorkomende fouten die je kunt maken en er vloeien emoties uit elke porie van je lijf. 


Hoe werkt zo’n test eigenlijk?
Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid van het hormoon HCG (chloriongonadotrofine) in je lijf. Dat hormoon wordt alleen aangemaakt als een bevrucht eitje zich nestelt en de placenta zich begint te vormen.

Hoe vroeg kun je een zwangerschapstest doen?
Zo’n negen à tien dagen nadat een bevrucht eitje zich innestelde, kun je een test doen. Niet alle tests zijn echter zo precies. Het is aangeraden om de test te doen op de eerste dag dat je je maandstonden niet meer doorkreeg.

Op welk moment van de dag is de test het meest correct?
Idealiter doe je de test met de urine van je eerste plasje, ‘s morgens dus. Dat staal zal het krachtigst zijn door de potentieel hoge concentratie HCG. Je kunt ook je plas zo’n vier uur inhouden om een degelijk staal te hebben.

Moet je er meer dan één doen?
Als de test negatief is, kan dat twee dingen betekenen. Ofwel ben je niet zwanger, of je bent het wel, maar je lichaam heeft nog niet genoeg HCG geproduceerd. Als de test negatief is, heeft het wel nut om een tweetal dagen te wachten en opnieuw te checken.

Kan een zwangerschapstest vervallen?
Ja, maar ze gaan wel lang mee. Meestal blijven ze zo’n twee tot drie jaar goed.

Artikel op Famme.be
bron: https://famme.be/zwangerschapstest/


Famme.be
volgopfacebook

volgopinstagram