Wat is toxoplasmose en is het gevaarlijk voor een zwangere vrouw?

dossier Als je zwanger bent, moet je plots heel erg opletten met het eten van rauw vlees en ongewassen groenten, tuinieren en het opkuisen van de kattenbak. Het zijn voorzorgsmaatregelen om te vermijden dat je besmet geraakt met toxoplasmose.

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectie die wordt veroorzaakt door een parasiet en die zich vooral verspreidt via de uitwerpselen van katten. Compleet onschuldig, sommigen merken zelfs nauwelijks dat ze besmet zijn, alleen zwangere vrouwen moeten ervoor opletten.

Is toxoplasmose gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Helaas wel, maar ‘t is niet omdat jij als mama in spe toxoplasmose krijgt dat automatisch ook je baby besmet is. De ‘regel’ is: hoe vroeger in de zwangerschap, hoe kleiner de kans op toxoplasmose, maar hoe groter de gevolgen kunnen zijn. Vindt de infectie plaats voor de 13de week? Dan heeft het ongeboren kindje zo’n 60 procent kans op ernstige letsels als gezichtsstoornissen en hersenbeschadiging, tegen de 36ste week is dat gedaald tot 9 procent.

Hoe kan je besmet worden met toxoplasmose?

Het spreekt vanzelf dat je beter wegblijft van kattenuitwerpselen, dus een kattenbak – of zandbak – schoonmaken is geen goed idee. Ook tijdens het tuinieren loop je risico om besmet te worden. Wil je per se in de tuin werken, gebruik dan handschoenen of was je handen na afloop heel grondig. Rauwe groenten komen ook vaak uit de grond of op de grond terecht. Als je ze zelf klaarmaakt, kan je ze grondig spoelen. Eet je elders? Dan geef je beter de voorkeur aan warme groenten. Rechtstreekse overdracht van dier op mens, bijvoorbeeld door een kat te aaien, is niet waarschijnlijk, en ook besmetting van mens op mens komt niet voor. Maar naast katten besmet de parasiet ook schapen en varkens. Daarom moet je vlees altijd invriezen of goed doorbakken voor het op je bord komt. Lees ook: Hoe weet je of je toxoplasmose hebt? Hoe wordt toxoplasmose behandeld? Bronnen: www.gezondzwangerworden.be www.kindengezin.be www.uzleuven.be www.vvkindergeneeskunde.be www.zorg-en-gezondheid.be

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram