Wat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?

dossier

Je leest overal dat een goede nachtrust belangrijk is, zeker als je zwanger bent. Maar laat slapen nu net niet altijd even evident zijn met een dikke buik en allerlei kwaaltjes. Zeker als je weet dat je niet zomaar in om het even houding mag liggen...

In welke houding slaap je dan best?

In het begin van de zwangerschap maakt het niet zoveel uit hoe je slaapt. Later in de zwangerschap kunnen buik- en rugligging wel problemen geven. Naarmate de baarmoeder zwaarder wordt, kan de grote lichaamsader of 'vena cava' die het bloed uit het onderlichaam terugvoert naar het hart, dichtgedrukt worden. Het gevolg daarvan is een minder goede bloeddoorstroming vanuit je onderlichaam. Dit verhoogt de kans op spataderen, aambeien en ophoping van vocht in de benen. Door de druk van de baarmoeder op de ruggenwervels, kan je ook rugpijn krijgen. Bovendien wordt, als die 'vena cava' wordt afgekneld, ook de toevoer van zuurstof en bloed naar je baby belemmert, wat leidt tot een tijdelijke daling van de hartfrequentie van je baby. Dat kan op zich niet echt kwaad, omdat het maar tijdelijk is. Je zal jezelf ook duizelig of benauwd beginnen voelen waardoor je al snel instinctief terug op je zij draait, zélfs in je slaap.

Ook als je geen klachten ondervindt, is het best om zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te proberen slapen op je linkerzij, met je benen gebogen en eventueel een kussentje ertussen.

Bovendien krijg je zo minder last van brandend maagzuur. Hoe dat komt? Professor Arjan Bredenoord legt het uit in dit korte filmpje.

https://youtu.be/EFwYHp6zTc0

Lees ook:
Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen
Kan je jouw borsten voorbereiden op borstvoeding?
Ziekenhuistas: wat moet je meenemen als je gaat bevallen?
Wanneer, hoe en waar kan je het moederschapsverlof aanvragen?
Op welke premies heb je recht bij de geboorte van je kindje?

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram