Relatie tussen borstkanker en bevalling

nieuws Een Amerikaanse onderzoeksploeg heeft voor het eerst een mogelijke verklaring gegeven voor het feit dat jonge vrouwen bij wie borstkanker wordt vastgesteld, een dubbel zo hoog risico lopen op een dodelijke afloop indien ze de voorbije twee jaar bevallen zijn in vergelijking met andere vrouwen.
De onderzoekers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center volgden meer dan 1000 jonge vrouwen met borstkanker gedurende een periode van 9 jaar. Van de vrouwen die in de twee jaar voor de diagnose van kanker waren bevallen, overleed 48%, tegenover slechts 23% bij de vrouwen zonder kinderen of die langer dan vijf jaar voordien waren bevallen.
De onderzoekers vermoeden dat het hogere sterftecijfer te maken heeft met de zwangerschapshormonen die bestaande pre-cancereuse cellen of tumoren aanzetten om sneller te gaan groeien en agressiever te worden.
Op basis van een goed gecontroleerde analyse van biopsiën van de tumorcellen werd vastgesteld dat bij de recent bevallen vrouwen een aantal indicatoren, zg. tumormarkers, aanwezig waren die wijzen op een veel actievere celdeling. Sommige tumormarkers - zoals de oestrogeen- en progestageen receptor status van tumorcellen, lagen tot zes keer hoger bij deze vrouwen in vergelijking met andere vrouwen, wat duidelijk wijst op een veel agressievere vorm van kanker.

Bron: Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, maart 2002


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram